RTSH 24 Live

Kuriozitete

Puthja e parë ka ndodhur 4500 vjet më parë në Lindjen e Mesme

19/05/2023

Puthja e parë ka ndodhur 4500 vjet më parë në Lindjen e Mesme

Njerëzit janë puthur që shumë kohë përpara se të shpiket gjuha e dashurisë. Duke nxjerrë në pah rrënjët e lashta të puthjes, studiuesit thonë se gjurmimi i parë i dokumentuar mund të ketë ndodhur 4,500 vjet më parë në Mesopotami.

Studiuesit mendonin se puthja e parë e raportuar ndodhi në Indi rreth 3500 vjet më parë. Analiza e mëvonshme gjeti zhvendosje gjenetike në virusin e herpesit oral që u përhap në të gjithë Evropën gjatë epokës së bronzit, duke çuar në sugjerimin se puthjet nga emigrantët e huaj mund të ketë rezultuar në një shpërthim të plagëve të herpesit.

Studiuesit arrijnë në përfundimin se “puthja në lidhje me dashurinë, familjen dhe miqësinë ishte një pjesë e zakonshme e jetës së përditshme në Lindjes së Mesme të lashtë që nga fundi i mijëvjeçarit të 3-të pes e më tej.

Për më tepër, ata thonë se për shkak se puthja duket se është praktikuar nga kultura të shumta të lashta për mijëra vjet, nuk ka gjasa që përhapja e herpesit të jetë shkaktuar nga një rritje e papritur e aftave të herpesit. 

Puthja nuk mund të konsiderohet si një shkas biologjik i papritur që shkakton një përhapje të patogjenëve të veçantë, siç është propozuar së fundmi," thonë ata citon Science.

/rtsh.al/