RTSH 24 Live

Teknologji

Përdorimi i ulët i 5G në Europë do të pengojë zhvillimin e inteligjencës artificiale dhe jo vetëm!

30/01/2024

Përdorimi i ulët i 5G në Europë do të pengojë zhvillimin e inteligjencës artificiale dhe jo vetëm!

Përdorimi i ulët i vazhdueshëm i vendosjes së 5G në Europë do të thotë se teknologjitë e tjera të varura nga interneti i shpejtë si inteligjenca artificiale do të përballen me vonesa në përdorim, tha një zyrtare e Komisionit Europian. 

Renate Nikolay, zëvendësdrejtoresha e përgjithshme në njësinë dixhitale të komisionit, tha në një konferencë 5G në Bruksel se BE është ende prapa në lidhje, pavarësisht përpjekjeve për të përshpejtuar përhapjen e rrjeteve me kapacitet të lartë, krahasuar me rajone të tjera në botë.

Në raportin e tij të Gjendjes së Komunikimeve Dixhitale të botuar të hënën, grupi lobues i telekomunikacionit ETNO paralajmëroi gjithashtu se nevojiten ende investime shtesë të rëndësishme në shpërndarje përpara se të arrihen objektivat e BE-së për të arritur mbulimin e plotë 5G dhe gigabit deri në fund të kësaj dekade. 

Në vitin 2023, 5G në Evropë arriti në 80% të popullsisë, nga 73% një vit më parë, ndërsa niveli është 98% në Korenë e Jugut dhe SHBA dhe 94% në Japoni. Raporti konfirmon se në fund të dekadës, rreth 40 milionë njerëz në BE nuk do të kenë ende akses në një lidhje fikse gigabit.

Në një përpjekje për të adresuar vendosjen e 5G, si dhe çështjet e investimeve për financimin e infrastrukturës së telekomit, komisioni do të publikojë letrën e tij të bardhë mbi Aktin e Rrjeteve Dixhitale (ADN) më 21 shkurt. Legjislacioni aktual mund të pasojë potencialisht kur komisioni i ri merr detyrën pas zgjedhjeve të qershorit për BE.

Nikolay tha se letra e bardhë do të shqyrtojë gjithashtu çështje të tilla si përfshirja e shteteve anëtare në investime, si dhe mënyrat për të rritur financimin publik dhe privat. “Ne e dimë se duhen 200 miliardë euro për të përmirësuar rrjetet. Nivelet e investimeve dhe burimet e të ardhurave për kompanitë e telekomit me bazë konsumatorët nuk janë më efikase. Kështu që ne do të shikojmë se si të adresojmë hendekun e investimeve,” shtoi ajo.

Komisioneri i Industrisë së BE-së Thierry Breton, i cili kryesoi ADN-në, tha më parë në një postim në blog se operatorët e telekomit kanë nevojë për shkallën dhe shkathtësinë për t’u përshtatur me revolucionet teknologjike, por pretendoi se fragmentimi i tregut i pengon ata. “Shumë barriera rregullatore për një treg të vetëm të vërtetë të telekomunikacionit ekzistojnë ende, në blerjen e spektrit, konsolidimin, rrjetet e trashëgimisë, sigurinë, e kështu me radhë,” shkroi Breton.

Në pritje të ADN-së, lobi i teknologjisë Computer & Communications Industry Association (CCIA) tha në një deklaratë sot se Europa duhet të shikojë zgjidhjet e ardhshme teknologjike për të përmbushur objektivat e lidhjes 2030. “BE duhet të bëjë një hap prapa dhe të rimendojë se si mund të arrijë objektivat e saj të Dekadës Dixhitale në mënyrën më efikase dhe me kosto efektive. Diskutimi deri më sot është përqendruar vetëm në mbështetjen e një pjese të një sektori shumë më të gjerë dhe ka injoruar nëse ka apo jo kërkesë apo interes të mjaftueshëm të konsumatorit”, tha zëvendëspresidenti i lartë i CCIA, Daniel Friedlaender.

​Marrë nga SCANTV


/ rtsh.al /