RTSH 24 Live

Kuriozitete

Origjina dhe kuptimi i disa prej simboleve më të famshme në botë

06/09/2023

Origjina dhe kuptimi i disa prej simboleve më të famshme në botë

Që në fillimet e qytetërimit njerëzor, simbolet kanë luajtur një rol jetësor. Këto kultura përdorën simbolet si një mënyrë për të shprehur veten në mënyra të ndryshme.

Njeriu prehistorik gdhendi përvojat e tij të jetës në muret e shpellave, duke mos pritur që ne do të flisnim ende për to sot.

Në të vërtetë, edhe sot e kësaj dite, ne ende përdorim shumë nga simbolet e trashëguara nga e kaluara.

Qoftë në fe , ideologji politike apo art, ne ende hasim shumë nga këto simbole në ditët tona, shpesh pa ditur kuptimet dhe origjinën e tyre të vërtetë.

Kaduceus - Simboli i Hermesit dhe Merkurit në mitologjinë greke dhe romake paraqet dy gjarpërinj rreth një shkopi me krahë. I përdorur shpesh në një kontekst mjekësor, ai u popullarizua nga Korpusi Mjekësor i Ushtrisë Amerikane në 1902.

Shenja e paqes - Në vitet '50, shenja e paqes, siç njihet sot, u projektua nga Gerald Holtom si logoja e Fushatës Britanike për Çarmatimin Bërthamor. Më vonë u miratua nga aktivistët kundër luftës dhe kundër kulturës në vitet '60.

Sytë që shohin të gjithë - I keqpërdorur shpesh si një simbol i kontrollit dhe mbikëqyrjes, ky simbol i Zotit përfaqëson pamje shpirtërore dhe njohuri të larta. E përshkruar në kartëmonedhën prej një dollari amerikan, syri që sheh besohet se e ka origjinën në Egjiptin e lashtë.

Syri i keq - E gjetur në shumë kultura në rajonin e Mesdheut, besohet të jetë një mallkim i hedhur nga një shkëlqim verbues i lig. Dëshmia më e hershme e njohur e syrit të keq mund të gjurmohet në Greqinë dhe Romën e lashtë.

Çekiç dhe drapër -Një simbol që synonte të përfaqësonte solidaritetin proletar dhe bashkimin midis punëtorëve bujqësorë dhe industrialë, ai u miratua për herë të parë gjatë Revolucionit Rus. Çekiçi përfaqëson punëtorët dhe drapëri përfaqëson fshatarët.

Yin dhe yang - Baza e pothuajse të gjithë filozofisë kineze, simboli yin dhe yang përfaqëson ekuilibrin e përsosur. Më së shumti i përdorur në Taoizëm, ai simbolizon dy gjysma, të cilat të kombinuara krijojnë një tërësi të plotë.

Pëllumbi - I përdorur universalisht nga fetë kryesore botërore, si Krishterimi, Judaizmi dhe Islami, pëllumbi i bardhë përfaqëson paqen, hirin dhe hyjninë. Simbolika e tij mund të gjurmohet në Mesopotaminë e lashtë.

/rtsh.al/