RTSH 24 Live

Kuriozitete

Një re gjigante gazi që gëlltitet nga një vrimë e zezë, astronomët kapin shpërthimin më të madh kozmik ndonjëherë

12/05/2023

Një re gjigante gazi që gëlltitet nga një vrimë e zezë, astronomët kapin shpërthimin më të madh kozmik ndonjëherë

Astronomët kanë kapur shpërthimin më të madh kozmik të dëshmuar ndonjëherë, një ngjarje që mendohet se ishte shkaktuar nga një re gjigante gazi që po gëlltitet nga një vrimë e zezë supermasive.

Ndezja, e gjurmuar në 8 miliardë vite dritë larg, është më shumë se 10 herë më e ndritshme se çdo supernova e njohur dhe deri më tani ka zgjatur më shumë se tre vjet, duke e bërë atë shpërthimin më energjik të regjistruar.

"Ajo kaloi pa u vënë re për një vit, ndërsa gradualisht u bë më e ndritshme. Në tre vjet, kjo ngjarje ka lëshuar rreth 100 herë më shumë energji se dielli në jetën e tij 10 miliardë vjeçare", tha Dr Philip.

Shkencëtarët besojnë se shpërthimi, i njohur si AT2021lwx, është rezultat i një reje të madhe gazi, duke u zhytur në grykën e pashmangshme të një vrime të zezë supermasive.

AT2021lwx nuk është fenomeni më i ndritshëm i dëshmuar ndonjëherë. Një shpërthim më i ndritshëm i rrezeve gama, i njohur si GRB 221009A , u vu re vitin e kaluar, por kjo ngjarje zgjati vetëm disa minuta. Në të kundërt, ngjarja e re është ende e fortë, që do të thotë se çlirimi i përgjithshëm i energjisë është shumë më i madh./ The Guardian

/rtsh.al/