RTSH 24 Live

Teknologji

Një nga teleskopët më të mëdhenj në botë i bashkohet kërkimit të jetës aliene

06/12/2022

Një nga teleskopët më të mëdhenj në botë i bashkohet kërkimit të jetës aliene

Astronomët që kërkojnë sinjale radio që mund të jenë shenja të jetës jashtëtokësore sapo kanë fituar akses në teleskopin MeerKAT të Afrikës së Jugut. Një nga teleskopët më të mëdhenj në botë sapo i është bashkuar kërkimit të shenjave të jetës aliene në kozmos.

Që nga viti 2016 projekti Breakthrough Listen ka përdorur në heshtje radio teleskopët për të dëgjuar sinjale të pazakonta ose nënshkrime teknologjike nga qytetërimet potenciale të përparuara jashtëtokësore brenda Rrugës së Qumështit .

Projekti i nisur pjesërisht nga Stephen Hawking dhe i financuar nga sipërmarrësi izraelit Yuri Milner, përdor tashmë teleskopin Green Bank në Virxhinia Perëndimore në Shtetet e Bashkuara dhe teleskopin Parkes në Uellsin e Ri Jugor, Australi si dhe të tjera.

Pas më shumë se dy viteve të integrimit të programeve të tyre në sistemin MeerKAT, shkencëtarët e Breakthrough Listen më në fund kanë filluar të përdorin të dhënat e mbledhura nga grupi i enëve për të kërkuar sinjale të pazakonta nga yjet aty pranë.

Përfshirja e MeerKAT do të "zgjerojë numrin e objektivave të kërkuara me një faktor prej 1000", shkruajnë përfaqësuesit e Breakthrough Listen në deklaratë. Kjo do të rrisë shumë shanset për të zbuluar një nënshkrim teknologjik nëse ka ndonjë që mund të gjendet atje, shtuan ata.

MeerKAT përmirëson në mënyrë drastike numrin e objektivave që Breakthrough Listen mund të analizojë sepse enët e tij mund të kyçen në deri në 64 objektiva të ndryshëm në të njëjtën kohë, ndërsa teleskopët e tjerë mund të fokusohen vetëm në një.

"MeerKAT mund të shohë një zonë të qiellit 50 herë më të madhe se GBT" Andrew Siemion hetuesi kryesor i Breakthrough Listen dhe drejtor i Qendrës Kërkimore të Inteligjencës Jashtëtokësore (SETI) të Universitetit të Kalifornisë Berkeley, tha në deklaratë. "Një fushë e tillë e madhe e shikimit zakonisht përmban shumë yje që janë synime interesante të nënshkrimit të teknologjisë."

Breakthrough Listen do të aksesojë një rrjedhë të vazhdueshme të të dhënave nga MeerKAT pa ndërhyrë në kërkimet e planifikuara astronomike. Në vend të kësaj të dhënat e mbledhura nga studime të tjera do të futen në një superkompjuter i cili përdor një algoritëm të veçantë për të skanuar sinjalet që nuk i njeh që vijnë nga fenomene të njohura kozmike si shpërthimet yjore ose supernovat.

/rtsh.al/