RTSH 24 Live

Kuriozitete

NASA publikon pamje satelitore: Liqeni i Ohrit dhe i Prespës, 2 nga 30 më të vjetërit në Europë

17/09/2022

NASA publikon pamje satelitore: Liqeni i Ohrit dhe i Prespës, 2 nga 30 më të vjetërit në Europë

Liqeni i Ohrit dhe i Prespës janë konsideruar nga NASA si dy nga 30 më të vjetërit në Europë. NASA ka publikuar pamje satelitore nga 2 liqenet ndërsa i cilëson si dy nga liqenet më të vjetër me karakteristika e veçori unike.

Imazhi i tokës Operacional-2 (OLI-2) në Landsat 9 kapi imazhet me ngjyra natyrale të liqeneve më 19 gusht 2022, të cilët janë publikuar nga NASA.

Dy liqenet shtrihen në një zonë malore përgjatë kufijve të Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Greqisë. Liqenet kanë ekzistuar për të paktën 1 milion vjet dhe ndoshta edhe më gjatë. 

Liqeni i Ohrit është më i madhi dhe më i thelli nga të dy, me një thellësi mesatare prej 155 metrash (509 këmbë) . Ndërsa Prespa ka një thellësi mesatare prej 14 metrash (45 këmbë).

Shumica e miliona liqeneve në botë janë më pak se 18,000 vjet të vjetra dhe u formuan kur akullnajat u shkrinë në fund të Epokës së fundit të Akullnajave. 

Gjeologët klasifikojnë vetëm 30 liqene, duke përfshirë Ohrin dhe Prespën, si "të lashtë”, që vazhdojnë më shumë se një cikël të epokës së akullit (të paktën 130,000 vjet). 

Liqenet ia detyrojnë jetëgjatësinë e tyre aktivitetit të qëndrueshëm tektonik që bën që toka poshtë tyre të fundoset, duke krijuar lugina të ulëta të rrethuara nga defekte. 

Kjo fundosje e vazhdueshme e luginave parandalon sedimentet dhe jetën e bimëve nga krijimi dhe shndërrimi i liqeneve në moçal me kalimin e kohës, siç ndodh me shumicën e liqeneve pas disa mijëra vjetësh.

Pjesa më e madhe e ujit të Ohrit vjen nga burimet nënujore, por rreth 20 për qind e tij derdhet nga Prespa e lartë përmes kanaleve nëntokësore karstike.

Ndërsa nivelet e ujit kanë mbetur relativisht të qëndrueshme në Liqenin e Ohrit në dekadat e fundit, Prespa ka pësuar rënie të ndjeshme si në sipërfaqe ashtu edhe në vëllim. 

Ujërat me pak lëndë ushqyese dhe me oksigjen të lartë të Liqenit të Ohrit mbështesin më shumë se 1200 lloje bimësh dhe kafshësh, duke i dhënë liqenit një nga përqendrimet më të larta të biodiversitetit në botë. 

Jetëgjatësia e Liqenit të Ohrit ka lejuar evolucionin e 200 llojeve që nuk gjenden askund tjetër, duke përfshirë kërmijtë e pazakontë, rosat dhe troftën. 

Liqeni është një vend i trashëgimisë botërore të UNESCO-s dhe nganjëherë quhet Galapagos Evropian ose një muze i fosileve të gjalla për shkak të biodiversitetit të tij të jashtëzakonshëm.

Liqenet nuk janë veçoritë e vetme lokale të dukshme për moshat e tyre. Ohri, qyteti më i madh në liqen, është një nga vendbanimet më të vjetra njerëzore në Evropë. Ka manastirin më të vjetër sllav dhe më shumë se 800 ikona të stilit bizantin të krijuara midis shekullit të 11-të dhe 14-të.

Në vitin 2010, shkencëtarët e Unionit Ndërkombëtar Astronomik i dhanë emrin Ohër një liqeni në Titan , një hënë që rrotullohet rreth Saturnit.

/rtsh.al/