RTSH 24 Live

Kuriozitete

Manuali mesjetar për shëndetin dhe mirëqenien që ndiqet edhe sot

15/11/2023

Manuali mesjetar për shëndetin dhe mirëqenien që ndiqet edhe sot

Tacuinum Sanitatis është një nga dorëshkrimet më të rëndësishme që përshkruan mjekësinë mesjetare dhe lidhjen me shëndetin e njeriut. I përkthyer në latinisht në shekullin e 14-të nga një traktat i mëparshëm mjekësor i përpiluar në arabisht, Tacuinum shërben si një udhëzues i ilustruar bukur për një jetë të shëndetshme në Mesjetë.

Pjesa më e madhe e asaj që u shkrua 800 vjet më parë është ende e zbatueshme sot, libri që përshkruan të korrat e perimeve, frutave, luleve dhe bimëve kulinare e mjekësore dhe rolin e tyre në promovimin e shëndetit dhe vitalitetit.

Çfarë është Tacuinum Sanitatis? - Ibn Butlan ishte një teolog arab i shekullit të 11-të nga Bagdadi. Ndër librat e shumtë që ai shkroi ishte Taqwīm aṣ‑Ṣiḥḥa ("Mbajtja e shëndetit"). I përkthyer në latinisht në shekullin e 14-të, ky traktat mjekësor, i bazuar në vëzhgimet e rendit mjekësor që detajojnë aspektet më të rëndësishme të ushqimit, pijeve dhe veshjeve, u bë i njohur si Tacuinum Sanitatis . Mbetet një nga dorëshkrimet më të rëndësishme të botuara gjatë mesjetës.

Më i shituri mesjetar -Tacuinum ishte jashtëzakonisht popullor në Evropën Perëndimore gjatë mesjetës së vonë . Është nga titulli që rrjedh fjala taccuino , që në italishten moderne do të thotë "fletore".

Duke iu referuar mjekësisë mesjetare -Publikimi u bë shpejt lexim thelbësor për këdo që ishte i interesuar për cilësitë medicinale të bimëve dhe perimeve. Në fakt, ajo mbetet një referencë e rëndësishme në studimin e mjekësisë mesjetare.

Lidhja me shëndetin e njeriut -Në fakt, Tacuinum Sanitatis është një nga dokumentet e para që lidh frutat dhe perimet me shëndetin dhe mirëqenien e njeriut, ngjashëm me mjekësinë moderne.

Të mirat dhe të këqijat në ushqim - Tacuinum përshkruan në detaje vetitë e dobishme dhe të dëmshme të ushqimeve dhe bimëve.

Roli që luan muzika - Këndimi dhe muzika luajnë një rol qendror në zhvillimin e një gjendjeje të shëndetshme mendore, një fakt i përshkruar në dorëshkrim.

Ku të admironi Tacuinum Sanitatis - Katër dorëshkrime të plota të Tacuinum , të prodhuara të gjitha në Lombardi, mbijetojnë në biblioteka dhe muze në Romë, Vjenë, Liège dhe Paris.

/rtsh.al/