RTSH 24 Live

Kuriozitete

Kuriozitete që mbase nuk i dinit për trupin e njeriut

14/09/2023

Kuriozitete që mbase nuk i dinit për trupin e njeriut

Trupi i njeriut është një organizëm i jashtëzakonshëm, plot kompleksitete dhe funksione të mrekullueshme.

Çdo ditë, ai kryen një numër të pafund aktivitetesh pa e kuptuar as ne. Por pas këtyre veprimeve në dukje të thjeshta fshihen sekrete kurioze dhe fenomene të jashtëzakonshme.

Fuqia e jashtëzakonshme e trurit- Truri i njeriut është një strukturë tepër e fuqishme. Edhe pse përfaqëson vetëm 2 për qind të peshës totale të trupit, ai konsumon rreth 20 për qind të energjisë totale të trupit. Mund të mbajë deri në 2.5 petabajt informacion, që është afërsisht e barabartë me 3 milionë orë video me definicion të lartë. Përveç kësaj, truri është më aktiv gjatë natës kur flemë dhe ëndrrat mund të jenë tepër të gjalla.

Forca e muskujve- Muskuli më i fortë në trup është muskuli maxilla-temporalis, i cili është përgjegjës për përtypjen. Mund të ushtrojë një forcë mbyllëse mbi 200 kilogramë në dhëmbë. Dhe jo vetëm që muskujt janë të fortë, por edhe shumë elastikë. Muskujt mund të vazhdojnë të tkurren edhe pas disa orësh përpjekjesh intensive.

Një labirint i enëve të gjakut- Nëse dikush do t'i ndante të gjitha enët e gjakut në trupin e njeriut, do të kishte një gjatësi totale prej rreth 100,000 kilometrash. Kjo do të thotë se ne mund ta rrethojmë Tokën më shumë se dy herë. Zemra, një organ me madhësinë e një grushti, pompon vazhdimisht gjak përmes këtij rrjeti të ndërlikuar të arterieve, venave dhe kapilarëve për të ushqyer çdo qelizë në trupin tonë.

Unike e gjurmëve të gishtërinjve- Nuk ka dy njerëz në botë që kanë të njëjtat gjurmë gishtash. Formimi i gjurmëve të gishtërinjve fillon gjatë zhvillimit të fetusit dhe ndikohet nga faktorë gjenetikë dhe mjedisorë. Kjo veçanti ka qenë një burim i vlefshëm për shkencën mjeko-ligjore, pasi gjurmët e gishtërinjve përdoren për të identifikuar individët me saktësi pothuajse absolute.

Fuqia e baktereve të zorrëve- Zorrët tona janë të banuara nga një ekosistem i madh bakteresh i njohur si mikrobiota e zorrëve. Këto baktere luajnë një rol thelbësor në shëndetin tonë, duke ndihmuar në tretjen, metabolizmin dhe forcimin e sistemit imunitar. Çuditërisht, numri i baktereve të zorrëve në trupin tonë është më i madh se numri i qelizave njerëzore.

Një zemër me një ritëm unik- Zemra e njeriut rreh vazhdimisht dhe rregullisht, duke pompuar gjak në të gjithë trupin. Megjithatë, zemra ndikohet nga emocionet, rrahjet e zemrës mund të rriten kur jemi të emocionuar ose të frikësuar dhe të ngadalësohet kur jemi të relaksuar. Një zemër e rritur mund të pompojë deri në 7000 litra gjak në ditë, e cila është e mjaftueshme për të mbushur rreth 98,000 balona.

Potenciali i neuroneve- Truri përbëhet nga miliarda neurone, qelizat nervore përgjegjëse për komunikimin dhe përpunimin e informacionit. Çuditërisht, numri i përgjithshëm i lidhjeve nervore në trurin e njeriut vlerësohet të jetë më i madh se numri i yjeve në univers. Ky rrjet i gjerë i lidhjeve nervore është përgjegjës për aftësitë tona njohëse, emocionale dhe motorike.

/rtsh.al/