RTSH 24 Live

Teknologji

Kryebashkiaku i Nju Jorkut i klasifikon mediat sociale si "rrezik për shëndetin publik". Rregullorja publikohet së shpejti

26/01/2024

Kryebashkiaku i Nju Jorkut i klasifikon mediat sociale si "rrezik për shëndetin publik". Rregullorja publikohet së shpejti

Qyteti i Nju Jorkut është bërë qyteti i parë i madh që i përcaktoi mediat sociale si  "rrezik për shëndetin publik".

Kryebashkiaku  Erik (Eric) Adams, gjatë  një fjalimi, përmendi një sërë kompanish të mediave sociale dhe pretendoi se ato "po nxisin një krizë të shëndetit mendor", veçanërisht për të rinjtë.

“Kompanitë si TikTok, YouTube dhe Facebook po nxisin një krizë të shëndetit mendor duke dizajnuar platformat e tyre me veçori të varura dhe të rrezikshme,” tha ai. "Ne nuk mund të qëndrojmë pranë dhe të lejojmë Big Tech të fitojë para nga privatësia e fëmijëve tanë dhe të rrezikojë shëndetin e tyre mendor."

Adams konfirmoi se Komisioneri i Departamentit të Shëndetit dhe Higjienës Mendore të Qytetit të Nju Jorkut Dr. Ashëin Vasan lëshoi një këshillë për të klasifikuar "qasjen e papenguar dhe përdorimin e mediave sociale" si një rrezik për shëndetin publik.

Në këshillim, departamenti parashtroi një sërë hapash që të rriturit, veçanërisht prindërit dhe kujdestarët, mund të ndërmarrin për të promovuar përdorimin e shëndetshëm të mediave sociale. Ai rekomandoi që prindërit dhe kujdestarët të vononin t'u jepnin fëmijëve akses në një smartphone ose media sociale deri në moshën 14 vjeç dhe të krijonin një "plan mediatik familjar" që përcakton zakonet e medias në një familje.

Këshillimi gjithashtu u kërkoi politikëbërësve federalë dhe shtetërorë të ndërtojnë propozime legjislative që mbrojnë të rinjtë "nga praktikat grabitqare nga kompanitë e mediave sociale".

Adams tha se më shumë informacion do të dalë në lidhje me këshillimin "së shpejti".

Kompanitë e mediave sociale kohët e fundit janë përballur me një kontroll të shtuar mbi rolin që luajnë platformat e tyre në shëndetin mendor të të rinjve.

Kirurgu i përgjithshëm i SHBA-së, Vivek Murthy, lëshoi një këshillë vitin e kaluar që paralajmëroi se përdorimi i mediave sociale mund të jetë i dëmshëm për shëndetin mendor të të rinjve.

 Murthy tha në atë kohë se ekzistonte mundësia e një lidhjeje midis kohës së kaluar në mediat sociale dhe depresionit dhe ankthit.

Në tetor, Meta, kompania mëmë e Instagram dhe Facebook, u godit me padi nga gjithsej 41 shtete dhe District of Columbia që pretendojnë se platformat e kompanisë janë të lidhura me “depresioni, ankthi, pagjumësia, ndërhyrjet në arsim dhe jetën e përditshme. ”

 

/rtsh.al/