RTSH 24 Live

Lifestyle

Krijohet atlasi i parë i alergjive në Europë

16/03/2023

Krijohet atlasi i parë i alergjive në Europë

Alergjitë janë vërtet të bezdisshme dhe prekin shumicën e popullsisë së botës. Qofshin ato sezonale (për shkak të polenit, barishteve) ose të lindura (për shkak të pluhurit, kikirikut, pickimit të insekteve) duhet të jetoni gjithsesi me to, duke marrë doza antihistaminike nëse është e nevojshme.

Një studim nga Universiteti i Vjenës ka krijuar tani një hartë të vërtetë evropiane të sensibilizimit ndaj llojeve të caktuara të alergjive, e para që përdor një metodë të re analize dhe teste të reja.

Rezultatet tregojnë ndryshime në ndërgjegjësim bazuar edhe në vendin ku jetoni dhe dietën tuaj.

Këto rezultate mund të jenë gjithashtu të dobishme për parandalimin dhe strategjitë për të luftuar këto shqetësime.

Për herë të parë në histori është krijuar një atlas i vërtetë i alergjive evropiane.

Modelet e sensibilizimit molekular në mbi 2800 fëmijë nga të gjitha pjesët e Evropës (veriore, jugore, qendrore) u hetuan ndryshimet rajonale, klimatike dhe dietike në reagimin ndaj alergeneve, duke treguar dallime të qarta që nuk i atribuohen vetëm gjenetikës.

Ky studim u krye nga Universiteti Mjekësor i Vjenës në bashkëpunim me Institutin Karolinska në Stokholm dhe Universitetin e Shkencave Shëndetësore Karl Landsteiner në Krems. Rezultatet u publikuan në revistën prestigjioze Alergy.

Studimi ekzaminoi modelet e sensibilizimit të imunoglobulinës E (IgE), dmth antitrupat, prania e të cilëve në gjak tregon sensibilizimin alergjik, në 9 grupe me bazë popullsie nga e gjithë Evropa.

Këto rezultate u arritën falë disa risive në metodën e analizës së pa kryer më parë, e cila mbulon 176 molekula alergjene.

Polenet dhe macet

Rezultatet treguan se ndjeshmëria ndaj alergjenit të polenit të barit Phl p 1 dhe ndaj alergjenit kryesor të maceve Fel d 1 dominojnë në shumicën e zonave të Evropës, gjenden në mënyrë të paqartë në të gjithë Evropën. Kjo do të thotë se për këtë alergji specifike nuk duket se ka modele të jashtme që ndryshojnë kush e vuan dhe kush jo.

Alergji ndaj kikirikut

Situata është e ndryshme për sa i përket sensibilizimit ndaj alergjenëve të kikirikut, të cilët nuk gjenden në mënyrë të paqartë, por vetëm në një pjesë të vogël në disa zona të sakta, duke marrë parasysh alergjenët e frutave (Pru p 3 dhe Act d 1 dhe 2 ) janë më të zakonshme në Evropën Jugore dhe Qendrore.

Alergji ndaj pluhurit

Sensibilizimi ndaj alergjenëve të pluhurit (Der p 1, 2 dhe 23) ndryshon shumë nga vendi në vend. Megjithatë, atlasi tregon se përqendrimi më i ulët i njerëzve të ndjeshëm ndaj këtij alergjeni gjendet në Evropën veriore, ku klimat janë më të rënda.

Alergji ndaj pickimit të grerëzave

Alergjia ndaj pickimit të grerëzave, si ajo e insekteve të tjera, është një molekulë mbizotëruese në zona të mëdha të Evropës, si në Evropën perëndimore, veriore dhe qendrore. Megjithatë, ndjeshmëria nuk u gjet aq dominuese në Evropën Jugore.

Para së gjithash, kjo hartë e re lejon gjurmimin e zhvillimit të sensibilizimit të IgE që nga fëmijëria e hershme.

Për më tepër, studiuesit ia atribuan ndryshimet në sensibilizimin ndaj alergjenëve të ndryshëm, kushteve klimatike dhe zakoneve të ndryshme të jetesës dhe dietës në rajone të veçanta.

/rtsh.al/