RTSH 24 Live

Lifestyle

Këshilla për të përmirësuar cilësinë e ajrit në qytetin tuaj

01/12/2023

Këshilla për të përmirësuar cilësinë e ajrit në qytetin tuaj

Nuk është sekret se ndotja e ajrit kontribuon në ndryshimet klimatike dhe nuk bën gjë tjetër veçse dëmton planetin tonë, ndotja në ajër ka shumë efekte anësore negative.

Efektet afatshkurtra dhe afatgjata - Ekspozimi afatshkurtër ndaj ndotjes së ajrit mund të shkaktojë kollë, marramendje dhe lodhje, ndërsa ekspozimi afatgjatë mund të shkaktojë sëmundje të frymëmarrjes si astma si dhe dëmtime të sistemit kardiovaskular dhe nervor.

Bimët dhe kafshët -Por ndotja e ajrit nuk është e dëmshme vetëm për jetën e njeriut është gjithashtu e dëmshme për bimët dhe kafshët. Bimët dhe të korrat rriten më pak kur ekspozohen për një kohë të gjatë dhe kafshët mund të vuajnë nga probleme të frymëmarrjes.

Reduktimi i rrezeve të diellit - Prania e grimcave në ajër gjithashtu zvogëlon sasinë e dritës së diellit që arrin në tokë. Kjo jo vetëm që zvogëlon dukshmërinë, por ndikon edhe në bujqësi. Kur ka më pak rreze dielli në dispozicion, bimët janë më pak të afta të fotosintezojnë, që do të thotë se të korrat janë më pak produktive dhe pyjet rriten me një ritëm më të ngadaltë.

Çfarë të bëni për të - Për secilën nga mënyrat se si ndotja e ajrit shkakton dëm, ka diçka që mund të bëni si individ për të përmirësuar cilësinë e ajrit të shtëpisë dhe qytetit tuaj. Zvogëloni numrin e udhëtimeve me makinë nëse nuk është e domosdoshme. Preferoni te përdorni biciklete apo transport publik.

Këshilla të tjera- Duhet të dini se ndotja e ajrit shpesh fillon në shtëpi. Është gjithashtu e rëndësishme të shmangni djegien e gjërave në shtëpinë ose oborrin tuaj. Këto djegie janë fatkeqësisht mjaft e popullarizuar dhe kontribuon shumë në emetimet e grimcave.

Mbillni më shumë pemë dhe gjelbërim -Një ndryshim tjetër që mund të filloni të bëni është të mbillni më shumë pemë dhe gjelbërim. Bimët janë të shkëlqyera për reduktimin e ndotjes së ajrit, sepse ato largojnë CO2 nga ajri. Mbështetja e një nisme lokale kopshtesh, apo edhe thjesht mbjellja e disa pemëve të reja në oborrin e shtëpisë tuaj, është një mënyrë e shkëlqyer për të përmirësuar cilësinë e ajrit të qytetit tuaj për një afat të gjatë.

/rtsh.al/