RTSH 24 Live

Kuriozitete

Hulumtimi gjenetik më në fund përcakton vendndodhjen e kokave të yjeve të detit

02/11/2023

Hulumtimi gjenetik më në fund përcakton vendndodhjen e kokave të yjeve të detit

Kokat e shumicës së kafshëve janë lehtësisht të identifikueshme, por shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje të thonë të njëjtën gjë për yjet e detit deri më tani.

Një yll deti ka pesë krahë identikë me një shtresë "këmbësh tubash" poshtë tyre që mund të ndihmojnë krijesën detare të lëvizë përgjatë shtratit të detit, duke i bërë natyralistët të mos kuptojnë nëse yjet e detit kanë përcaktuar skajet e përparme dhe të pasme dhe nëse kanë kokë.

Por kërkimet e reja gjenetike sugjerojnë të kundërtën se yjet e detit janë kryesisht koka që u mungon busti dhe me gjasë i kanë humbur ato tipare evolucionarisht me kalimin e kohës.

Studiuesit thanë se fosilet e çuditshme të paraardhësve të yjeve të detit, të cilët dukej se kishin një lloj busti, kanë shumë më tepër kuptim në aspektin evolucionar në dritën e gjetjeve të reja.

Gjetjet u publikuan të mërkurën në revistën Nature.

"Duket sikur yllit të detit i mungon plotësisht një trung dhe përshkruhet më së miri si një kokë që zvarritet përgjatë shtratit të detit. Nuk është aspak ajo që shkencëtarët kanë supozuar për këto kafshë", tha autori kryesor i studimit Laurent Formery.

Zbulimet, të mundësuara nga metodat e reja të sekuencës gjenetike, mund të ndihmojnë në përgjigjen e disa prej pyetjeve më të mëdha të mbetura në lidhje me ekinodermat, duke përfshirë prejardhjen e tyre të përbashkët me njerëzit dhe kafshët e tjera që nuk duken aspak si ato.

/rtsh.al/