RTSH 24 Live

Lifestyle

Gjërat që nuk duhet të bëni kurrë në një kompjuter pune

24/05/2023

Gjërat që nuk duhet të bëni kurrë në një kompjuter pune

Nëse keni një kompjuter të caktuar nga kompania, shanset janë që ai të ketë të instaluar softuer monitorimi ose produktiviteti, por edhe nëse nuk keni softuer monitorimi në laptop, shërbimet e përbashkëta lejojnë kolegët, eprorët ose specialistët e IT-së të kenë akses në atë që keni bërë.

Këtu janë disa këshilla për gjërat që nuk duhet të bëni kurrë në një kompjuter pune:

Asnjë skedar personal

Asnjëherë mos ruani skedarë personalë në desktopin tuaj ose kërkuesin e skedarëve. Nëse pushoheni nga puna, ka të ngjarë të humbni menjëherë aksesin në kompjuterin tuaj të punës dhe çdo dokument thelbësor mund të përdoret kundër jush nëse ka një betejë ligjore.

Mos bëni kërkime personale në Google

Kërkimet në Google është një nga veprimet më të arritshmet në kompjuter, qoftë persona apo dhe i punës. Ndaj sugjerohet vëmendje dhe kujdes që t'i shmangesh të paktën kërkimet që nuk kanë lidhje me punën.

Mos përdorni mediat tuaja sociale, përfshirë emailin personal

Shumica e punonjësve e dinë se disa biseda për punën nuk janë të përshtatshme në softuerët e lidhur me punën, si Slack, por injorojnë që çdo bisedë private në çdo program në një laptop pune mund të arrihet, ndaj sugherohet mos përdorni mediat tuaja sociale për biseda.

Mos vendosni asgjë personale në serverët e përbashkët

Shënim anësor këtu. Edhe nëse jeni jashtë laptopit të punës, serverët e lidhur me llogaritë e postës së kompanisë suaj, si G-suit, që përfshin Drive, Docs dhe Sheets, nuk janë një vend i mirë për informacione private.

Kujdes në ambientet publike

Kjo është veçanërisht e vërtetë në hapësirat publike, ku çdokush thjesht mund të shikojë ekranin tuaj për informacion. Tracy Maleeff, analiste e sigurisë së informacionit për The Neë York Times, sugjeroi gjithashtu përdorimin e një VPN për Ëifi publik.

Shmangni pozicionin anësor e të ulurit

Ashtu siç nuk do të takoni asnjë klient anësor në tavolinën e kompanisë suaj, nuk duhet të punoni në asnjë pengesë anësore në kompjuterin tuaj të punës.

Mos shikoni përmbajtje të papërshtatshme

Përmbajtja e papërshtatshme dhe fyese duhet të qëndrojë larg kompjuterit tuaj të punës, edhe jashtë orarit të punës. Përmbajtja 'për të rritur' duhet të mbetet në pajisjet tuaja personale.

Mos e trajtoni atë sikur është e juaja

Të gjitha këto këshilla mund të kondensohen në një të thjeshtë dhe më të gjerë: mos e trajtoni një kompjuter të lëshuar nga kompania si tuajin. Mos i ndryshoni konfigurimet e sigurisë dhe mbajini informacionet vetëm të përshtatshme për punë.

/rtsh.al/