RTSH 24 Live

Teknologji

Gjërat më mbresëlënëse të bëra ndonjëherë me një printer 3D

17/03/2024

Gjërat më mbresëlënëse të bëra ndonjëherë me një printer 3D

Të gjithë e dinë se bota po ndryshon në mënyrë eksponenciale më shpejt me çdo ditë të re. Por një nga revolucionet më magjepsëse që ndodh në laboratorë në mbarë botën është rritja e printimit 3D. Nga gjërat që mund të hani deri te protezat e gjymtyrëve dhe gjithçka tjetër. Ja cila janë gjërat më mbresëlënëse që kanë bërë ndonjëherë printerët 3D.

Një zemër - Shkencëtarët izraelitë nga Universiteti i Tel Avivit thuhet se kanë krijuar zemrën e parë të inxhinierizuar të vaskularizuar në botë të printuar në 3D.

Një bosht i shtyllës kurrizore - Një aks artificial i printuar 3D, i pari që është implantuar ndonjëherë me sukses në shtyllën kurrizore të një pacienti me kancer kockash, është implantuar në Spitalin e Tretë Universitar të Pekinit në Pekin.

Dora protetike – Një burrë i plagosur në luftë në Jemen përdor gjymtyrën e tij protetike të printuar në 3D për të punuar me një celular.

Një shishe birre me çokollatë - Gaetan Richard, themeluesi i kompanisë së çokollatës së printimit 3D të Fabrikës Miam, krijoi një shishe birre me çokollatë.

Një motoçikletë - Dizajneri Marco Mattia Cristofori, i prodhuesit gjerman të printerëve 3D BigRep, krijoi një motor elektronik të printuar pothuajse plotësisht 3D, të quajtur "NERA".

Violinë - Inxhinieri francez dhe violinisti profesionist Laurent Bernadac krijoi një violinë të printuar në 3D të bërë nga rrëshirë transparente, e quajtur "3Dvarius".

Strehimi - Studiuesit nga Universiteti i Nantes, në Francë, nisën një ndërtesë banimi sociale të printuar në 3D të quajtur "Yhnova". Yhnova përdor një teknikë të printimit 3D të ndërtimit të njohur si BatiPrint3D.

/rtsh.al/