RTSH 24 Live

Kuriozitete

Gdhendjet e lashta tregojnë se gratë përdornin aksesorë 'modern' 12,000 vjet më parë

04/07/2024

Gdhendjet e lashta tregojnë se gratë përdornin aksesorë 'modern' 12,000 vjet më parë

Studiuesit kanë zbuluar gdhendje të lashta në mur që përshkruajnë ato që dukej të ishin çanta dore të dizajnuara me një kuti katrore dhe dorezë të shkurtër gjysmërrethi.

Disa datojnë 12,000 vjet më parë, imazhet më të hershme u zbuluan në Turqi midis rrënojave të Göbekli Tepe, një tempull i lashtë megalitik, i cili përmbante shtylla të mëdha guri të gdhendura me çanta.

Studiuesit kanë zbuluar të njëjtin dizajn në Meksikë , Irak  dhe pjesë të Amerikës së Jugut, duke ngritur edhe më shumë pyetje në lidhje me kuptimin e motivit konkretisht se si qytetërimet e largëta imagjinonin të njëjtin objekt.

Ndërsa imazhet janë pothuajse identike me çantat moderne, ekspertët kanë sugjeruar se shumë nga imazhet janë të koshave. Por disa kanë argumentuar gjithashtu se ideja e një çantë dore mund të ishte krijuar nga qytetërimet e lashta. 

Çanta e parë moderne e dorës u projektua në 1841 në Angli nga Samuel Parkinson, i cili kishte nevojë për një çantë udhëtimi për gruan e tij që mund të mbante sendet e saj të cilat ishin shumë të mëdha për një çantë.

Që atëherë, aksesori është bërë një element i domosdoshëm i modës si për femrat ashtu edhe për meshkujt.

/rtsh.al/