RTSH 24 Live

Kuriozitete

Fatkeqësitë natyrore më të këqija në historinë e Evropës

12/09/2023

Fatkeqësitë natyrore më të këqija në historinë e Evropës

Evropa është një kontinent ku nuk shohim ngjarje ekstreme natyrore, si tornadot, përmbytjet masive dhe tërmetet. Megjithatë, ka ngjarje që ndodhin herë pas here që janë aq të forta dhe shkatërruese sa hyjnë në histori.

Disa nga këto fatkeqësi, të cilat mbahen mend edhe sot për numrin e viktimave të shkaktuara dhe shkatërrimin e shkaktuar në popullatë. Moti, është i paparashikueshëm, madje edhe në një rajon relativisht të qetë si Evropa, mund të bëjë dëm.

Revista Focus ka renditur fatkeqësitë natyrore më të këqija në historinë e Kontinentit të Vjetër.

Thatësira e viteve 1539-1540- Duket se për 11 muaj, midis viteve 1539 dhe 1540, në Evropë nuk ra asnjë pikë shiu. Kjo me sa duket shkaktoi probleme të mëdha, për shkak të mungesës së reshjeve, peshqit ngordhën në lumenj dhe në zonat bregdetare.

Stuhia e madhe angleze e vitit 1703- Më 7 nëntor 1703, një stuhi e frikshme goditi Anglinë qendrore dhe jugore. Erërat e forta shkaktuan shembjen e 2000 oxhaqeve në Londër dhe shkatërruan Pyllin e Ri, i cili humbi 4000 pemë lisi. Përveç kësaj, anijet u dërguan mijëra milje larg kursit, duke rezultuar në vdekjen e mbi 1000 marinarëve vetëm në Goodwin Sands.

Rrufeja Kirchberg (1807)- Në 1807, një rrufe goditi fortesën në Kirchberg, një qytet i vogël në Luksemburg. Disa blloqe qytetesh u shkatërruan në çast nga shpërthimi, në të cilin humbën jetën të paktën 300 persona.

Stuhia 1891- Revista Focus përmend gjithashtu në listë stuhinë e jashtëzakonshme dhe të madhe që goditi brigjet e Holandës dhe Gjermanisë në fund të viteve 1800. Disa burime të kohës raportojnë se si në Hamelin u mblodhën breshër që peshonin më shumë se një kilogram në fund të stuhisë.

Zjarri i Landes (1949)- Nga 19 deri më 25 gusht 1949, masivi pyjor i Landes de Gascogne ishte viktimë e një zjarri të madh pyjor që shkatërroi 52,000 hektarë, 25,000 prej të cilave ishin të pyllëzuara dhe mori jetën e 82 njerëzve.

/rtsh.al/