RTSH 24 Live

Teknologji

Elon Musk padit kompaninë OpenAI: Po braktisin misionin origjinal

02/03/2024

Elon Musk padit kompaninë OpenAI: Po braktisin misionin origjinal

Elon Musk ka paditur OpenAI, krijuesit e ChatGPT me argumentin se ka shkelur parimet me të cilat ai ra dakord kur ndihmoi në gjetjen e tij në 2015.

Padia, e cila është ngritur gjithashtu kundër shefit të OpenAI, Sam Altman thotë se firma është larguar nga misioni i saj origjinal jofitimprurës, me burim të hapur.

Ai thotë se në vend që të përpiqet të "përfitojë njerëzimin" - siç u krijua për të bërë - ai po fokusohet në "maksimizimin e fitimeve" për investitorin kryesor Microsoft.

“Ky rast është ngritur për të detyruar OpenAI-n t'i përmbahet Marrëveshjes Themeluese dhe t'i kthehet misionit të saj për të zhvilluar AGI për të mirën e njerëzimit, jo për të përfituar personalisht të pandehurit individualë dhe kompaninë më të madhe të teknologjisë në botë”, thuhet në padi.

Padia, e cila është ngritur në San Francisko, thotë se ishte në këto kushte, që Musk pranoi të themelonte OpenAI, së bashku me Altman dhe bashkëthemeluesin Greg Brockman.

Musk ishte një investitor i hershëm në kompaninë OpenAI kur ajo u themelua në vitin 2015 dhe ishte bashkëdrejtues në bordin e saj, së bashku me zotin Altman. Në padinë e zotit Musk thuhet se ai investoi “dhjetëra miliona” dollarë për laboratorin kërkimor të këtij entiteti jofitimprurës. Musk ishte bashkëthemelues i OpenAI në 2015, por u largua nga bordi i saj në 2018. Me shumë mundësi pasi nuk kishte kohë të mjaftueshme për të drejtuar njëkohësisht, Tesla, SpaceX, Boring Company apo Twitter, të cilin e bleu për $44 miliardë në vitin 2022.

Deklarimi vjen pasi Wall Street Journal raportoi të mërkurën se rregullatorët amerikanë kishin filluar të hetonin krijuesin e ChatGPT nëse investitorët ishin mashtruar, pas dramës në sallën e këshillit në OpenAI në nëntor 2023.

Mbështetja fillestare prej 1 miliard dollarësh e Microsoft për OpenAI në 2019 erdhi menjëherë pasi firma e AI - që më parë funksiononte si një organizatë jofitimprurëse - njoftoi një strukturë të re "fitimi të kufizuar" që do të lejonte investimin në të.

Investimi i Microsoft u rrit në një partneritet shumë-vjeçar, shumë miliardësh në janar 2023 pas lançimit të chatbot-it të OpenAI, ChatGPT.

Padia gjithashtu pretendon se detajet rreth dizajnit të modelit më të fundit të AI të OpenAI, GPT-4, u mbajtën sekret./BBC

/rtsh.al/