RTSH 24 Live

Teknologji

Elon Musk nominohet për Çmimin Nobel Për Paqe

21/02/2024

Elon Musk nominohet për Çmimin Nobel Për Paqe

Themeluesi i SpaceX dhe Tesla, Elon Musk, është nominuar për Çmimin Nobel për Paqen Për Mbrojtjen E Fjalës Së Lirë Në X.

Elon Musk është nominuar për Çmimin Nobel të Paqes si një ndjekës i parimit të fjalës së lirë duke u bashkuar kështu me konservatorët, gazetarët, liderët fetarë dhe aktivistët politikë në një grup ekskluziv të aktorëve kryesorë në botë për ndryshim.

Ligjvënësi norvegjez Marius Nilsen, përgëzoi pronarin miliarder X (ish Twitter) për mbrojtjen e tij të patundur të fjalës së lirë dhe ofrimin e shërbimeve të internetit satelitore Starlink për ukrainasit.

Nilsen gjithashtu vlerësoi plejadën e internetit satelitore të Musk Starlink, të operuar nga SpaceX , në vendimin e tij, duke vënë në dukje përdorimin e saj në Ukrainë për luftëtarët e rezistencës për të komunikuar, koordinuar dhe përballuar sulmin nga Rusia ndërsa lufta vazhdon.

Javën e kaluar, Starlink fitoi një licencë për përdorim të ngjashëm në Izrael dhe pjesë të Gazës , me informacion në kohë dhe të larmishëm nga zona e konfliktit që rezulton gjithnjë e më sfiduese për t'u mbledhur.

Një mori kompanish teknologjike që Musk ka themeluar, zotëron ose drejton, që synojnë përmirësimin e shoqërive, rritjen e njohurive si për tokën ashtu edhe për hapësirën, përveç mundësimit të komunikimit dhe lidhjes globalisht... ka ndihmuar që bota të bëhet një vend më i lidhur dhe më i sigurt. tha Nilsen.

Çmimi pranon nominime nga kushdo plotëson kriteret e caktuara , duke përfshirë punën në akademi ose qeveri dhe marrësit e mëparshëm të çmimeve.

Më pas, një listë e ngushtë do të hartohet së bashku deri në mars përpara se gjyqtarët të shqyrtojnë të nominuarit për shpallje në tetor.

Çmimi Nobel i Paqes është një nga pesë çmimet Nobel të vendosura me vullnetin e industrialistit, shpikësit dhe prodhuesit suedez të armatimeve Alfred Nobel.

/rtsh.al/