RTSH 24 Live

Teknologji

Elon Musk njofton implantin e parë të çipit të trurit: Do mundësojë kontrollin e kompjuterit apo telefonit vetëm duke menduar  

30/01/2024

Elon Musk njofton implantin e parë të çipit të trurit: Do mundësojë kontrollin e kompjuterit apo telefonit vetëm duke menduar  

Miliarderi i teknologjisë, Elon Musk thotë se kompania e tij Neuralink ka implantuar me sukses një nga çipat e saj të trurit me valë te një njeri për herë të parë.

Rezultatet fillestare zbuluan impulse nervore premtuese dhe pacienti po shërohet mirë, tha ai.

Qëllimi i kompanisë është të lidhë trurin e njeriut me kompjuterët dhe thotë se dëshiron të ndihmojë në trajtimin e kushteve komplekse neurologjike. Një numër i kompanive rivale kanë implantuar tashmë pajisje të ngjashme.

Kompanisë së Musk iu dha leja për të testuar çipin te njerëzit nga FDA në maj, një moment historik pas përpjekjeve të mëparshme për të fituar miratimin.

Kjo dha dritën jeshile për fillimin e studimit gjashtëvjeçar gjatë të cilit një robot po përdoret për të vendosur kirurgjikisht 64 fije fleksibël, më të holla se një qime floku, në një pjesë të trurit që kontrollon "qëllimin e lëvizjes", sipas Neuralink.

Kompania thotë se këto fije lejojnë implantin e saj eksperimental, të mundësuar nga një bateri që mund të ngarkohet me valë, të regjistrojë dhe transmetojë sinjalet e trurit me valë në një aplikacion që dekodon se si personi synon të lëvizë.

Duke postuar në X, platformën e mediave sociale që ai zotëron, e cila më parë njihej si Twitter, Musk tha se produkti i parë i Neuralink do të quhej Telepati.

Telepatia, tha ai, do të mundësonte “kontrollin e telefonit apo kompjuterit tuaj, dhe përmes tyre pothuajse çdo pajisje, vetëm duke menduar”.

“Përdoruesit fillestarë do të jenë ata që kanë humbur përdorimin e gjymtyrëve të tyre”, vazhdoi ai.

Duke iu referuar shkencëtarit të ndjerë britanik, i cili kishte sëmundje të neuroneve motorike , ai shtoi: "Imagjinoni sikur Stephen Hawking të mund të komunikonte më shpejt se një daktilografist ose drejtues i ankandit. Ky është qëllimi."/ BBC

/rtsh.al/