RTSH 24 Live

Lifestyle

Dhimbja e kokës nga vera e kuqe, studiuesit zbulojnë arsyen dhe nuk ka të bëjë me sasinë

22/11/2023

Dhimbja e kokës nga vera e kuqe, studiuesit zbulojnë arsyen dhe nuk ka të bëjë me sasinë

Studiuesit amerikanë thonë se mund të kenë zbuluar pse disa njerëz kanë dhimbje koke edhe pas vetëm një gote të vogël verë të kuqe. Ekipi i Universitetit të Kalifornisë thotë se kjo është për shkak të një përbërësi në rrushin e kuq që mund të prishë mënyrën se si trupi metabolizon alkoolin.

Komponimi është një antioksidant i quajtur kuercetinë. Rrushi i kuq prodhon më shumë kuercetinë kur është i ekspozuar ndaj diellit.

Dhe kjo do të thoshte se verërat e kuqe më të shtrenjta, sesa ato të lira, do të shkaktojnë më shumë dhimbje koke, tha një nga studiuesit, Prof Andrew Waterhouse.

"Variantet e lira të rrushit rriten në hardhi me tenda shumë të mëdha dhe me shumë gjethe, kështu që ato nuk marrin aq shumë diell. Ndërsa rrushi i cilësisë së lartë është nga kulturat më të vogla me më pak gjethe. Sasia e diellit menaxhohet me kujdes për të përmirësuar cilësinë e verës", tha ai.

Megjithatë, të tjerët janë skeptikë. Janë paraqitur disa teori për të shpjeguar dhimbjet e kokës nga vera e kuqe, të cilat mund të fillojnë brenda 30 minutave edhe pas pirjes së sasive të vogla.

Disa kanë sugjeruar se shkaku mund të jenë sulfitet, konservues për të zgjatur afatin e ruajtjes dhe për të mbajtur verën të freskët.

Një tjetër fajtor i mundshëm është histamina, një përbërës më i zakonshëm në verën e kuqe sesa të bardhën. Histamina mund të zgjerojë enët e gjakut në trup, gjë që mund të shkaktojë dhimbje koke. Por përsëri, prova absolute mungon.

Ekspertët e dinë se më shumë se një në tre persona me origjinë nga Azia Lindore janë intolerantë ndaj çdo lloj alkooli dhe do të përjetojnë skuqje të fytyrës, dhimbje koke dhe të përziera kur pinë.

Kjo është për shkak të një gjeni që ndikon në mënyrën se si funksionon një enzimë metabolizuese e alkoolit e quajtur ALDH2 ose aldehiddehidrogjenaza.

Alkooli shpërbëhet në trup në dy hapa - ai shndërrohet në një përbërës toksik të quajtur acetaldehid, të cilin ALDH2 më pas e shndërron në acetat të padëmshëm, kryesisht uthull.

Nëse kjo nuk mund të ndodhë, acetaldehidi i dëmshëm grumbullohet, duke shkaktuar simptomat. Dhe studiuesit thonë se një rrugë e ngjashme është e përfshirë në dhimbjen e kokës nga vera e kuqe.

Ata treguan në laborator se kuercetina mund të bllokojë indirekt veprimin e ALDH2, nëpërmjet një prej metabolitëve të saj. Studiuesit ende duhet të provojnë teorinë e tyre./ BBC

/rtsh.al/