RTSH 24 Live

Lifestyle

Çfarë janë antibiotikët dhe si funksionojnë ata?

05/12/2023

Çfarë janë antibiotikët dhe si funksionojnë ata?

Futja e antibiotikëve në përdorim klinik ishte padyshim zbulimi më i madh mjekësor i shekullit të 20-të. Të përdorur gjerësisht për të trajtuar ose parandaluar një sërë infeksionesh bakteriale, duke përfshirë meningjitin dhe baktereminë, antibiotikët shërbejnë si një aleat thelbësor në luftën kundër sëmundjeve të rënda. Por ato nuk janë të përshtatshme për gjithçka. Pra, çfarë janë saktësisht antibiotikët dhe si funksionojnë ata?

Origjina e antibiotikëve -Antibiotikët janë më të vjetër se sa mendoni. Papirusi mjekësor egjiptian i njohurive bimore i njohur si “Papirusi Ebers” nga viti 1550 pes është dokumenti më i vjetër mjekësor i ruajtur. Antibiotikët janë medikamente të fuqishme që trajtojnë infeksione të caktuara duke ndaluar riprodhimin e baktereve ose duke shkatërruar plotësisht bakteret.

Trajtimi i infeksionit - Historia gjithashtu regjistron grekët e lashtë duke përdorur myk dhe materiale bimore të zgjedhura posaçërisht për të trajtuar infeksionet.

Folklori mjekësor - Trajtimet për infeksionet gjatë epokës mesjetare bazoheshin kryesisht në folklorin mjekësor, rezultatet e të cilave ndryshonin shumë.

Përdorimi i parë klinik - Përdorimi i parë klinik i një antibiotiku u raportua në vitet 1890, kur bakteriologët gjermanë Rudolph Emmerich dhe Oscar Low përdorën një ekstrakt të Pseudomonas aeruginosa (atëherë i njohur si Bacillus pycyaneus ) për të trajtuar qindra pacientë në spitale.

Alexander Fleming (1881-1955) - Hapi tjetër domethënës në historinë e zhvillimit të antibiotikëve ishte zbulimi në vitin 1928 i penicilinës nga mjeku dhe mikrobiologu skocez Alexander Fleming. Kjo ishte substanca e parë antibiotike natyrale me efekt të gjerë në botë.

Efektet anësore të antibiotikëve -Marrja e antibiotikëve mund të shkaktojë efekte anësore. Këto mund të përfshijnë skuqje, marramendje, nauze, diarre ose infeksione maja. Këto efekte anësore janë zakonisht të lehta dhe duhet të kalojnë sapo të përfundoni kursin tuaj të trajtimit. Disa njerëz mund të zhvillojnë një reaksion alergjik ndaj antibiotikëve, veçanërisht penicilinës. Efektet e padëshiruara të ilaçit përfshijnë një skuqje të ngritur ose urtikarie, ënjtje të gjuhës ose fytyrës, kollë, fishkëllimë dhe vështirësi në frymëmarrje.

Më pak efektive - Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), një numër në rritje i infeksioneve serioze - të tilla si pneumonia, tuberkulozi (në foto), gonorrea dhe salmoneloza - po bëhen më të vështira për t'u trajtuar pasi antibiotikët e përdorur për t'i luftuar ato bëhen më pak efektive.

/rtsh.al/