RTSH 24 Live

Lifestyle

Çfarë është SPF dhe sa krem ​​dielli na nevojitet vërtet? Përgjigjen ekspertët

05/06/2024

Çfarë është SPF dhe sa krem ​​dielli na nevojitet vërtet? Përgjigjen ekspertët

Dielli na ka dhënë kaq shumë, e megjithatë, pavarësisht nga bujaria e tij, njerëzit duhet gjithashtu të mbrohen që rrezet e tij ultravjollcë të mos shkaktojnë dëme në trupat tanë. Ndër mbrojtjet tona më të fuqishme? Produkte me SPF.

SPF, ose faktori i mbrojtjes nga dielli, është një masë se sa mirë kremi i diellit mbron lëkurën tonë nga rrezet, veçanërisht nga rrezet UVB, thotë Dr Heather Rogers, një dermatologe e certifikuar. Kjo ndihmon në mbrojtjen nga kanceri i lëkurës dhe plakja e parakohshme, shpjegon Rogers. Ndonëe kremrat e diellit i shohim kudo, shumë njerëz nuk po e aplikojnë atë siç duhe , thonë ekspertët.

 “Rreziku i melanomës dyfishohet vetëm me pesë djegie nga dielli”, shpjeguan m Dr Matthew Block, onkolog mjekësor dhe Dr Tina Hieken, onkologe kirurgjikale. drejtuesit e Ekipit Kërkimor të Melanomës së Kancerit. "Edhe nëse nuk digjeni, ekspozimi ndaj rrezeve ultravjollcë mund të rrisë rrezikun e kancerit të lëkurës."

Pra, sa SPF na nevojitet vërtet? Sa krem ​​dielli duhet të përdorim dhe sa shpesh duhet ta ripërdorim? Cili është ndryshimi midis kremrave të diellit kimik dhe mineral? Ja si përgjigjen ekspertët.

SPF-ja e një kremi kundër diellit, ose faktori i mbrojtjes nga dielli, tregon se sa mbrojtje ofron një produkt. Kur kremi kundër diellit është duke u zhvilluar në laboratorë, vlerësimi SPF përcaktohet nga sa kohë një produkt mbron nga djegia nga dielli, shpjegon Dr Arash Akhavan, një dermatolog i certifikuar. Sipas Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave , SPF nuk lidhet drejtpërdrejt me kohën e ekspozimit diellor, por me sasinë e ekspozimit diellor. Sasia e ekspozimit diellor varet nga koha e ditës. Për shembull, ekspozimi diellor do të jetë më i madh në mesditë sesa në mëngjes herët. Kjo varet gjithashtu nga vendndodhja gjeografike, për shembull vendet më afër ekuatorit kanë ekspozim më të madh diellor sesa ato më afër poleve.

Faktorë të tjerë që ndikojnë se sa mbrojtje do të ofrojë një krem ​​kundër diellit janë lloji i lëkurës së personit dhe sa shpesh dhe sa me kujdes e riaplikojnë atë.

Cili është ndryshimi midis SPF 30 dhe SPF 50?

Nivelet e SPF përcaktohen nga përqindja e rrezeve UVB që ato bllokojnë. SPF 15 bllokon 93% të rrezatimit UVB, SPF 30 bllokon 97%, dhe SPF 50 bllokon 98%. Pra, një krem ​​kundër diellit me SPF 50 bllokon më shumë rrezet UVB dhe për këtë arsye ofron mbrojtje më të madhe nga dielli sesa një me SPF 30.

A ka rëndësi se çfarë niveli SPF përdor?

Si rregull i përgjithshëm, nuk duhet ta teproni me kremin kundër diellit.

Si Akademia Amerikane e Dermatologjisë ashtu edhe Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i Mbretërisë së Bashkuar (NHS) rekomandojnë përdorimin e një niveli SPF prej 30 minimalisht.

Përveç sigurimit të mbrojtjes më të madhe nga dielli, nivelet më të larta SPF ndihmojnë në kompensimin e disa gabimeve njerëzore, thotë Rogers. Shumë njerëz përdorin shumë më pak se sasia e rekomanduar e kremit të diellit për çdo aplikim, gjë që redukton nivelin e mbrojtjes që ofron. Nëse aplikoni SPF 30 shumë lehtë, për shembull, mund të merrni vetëm mbulimin e një SPF 15.

“Ne duam që numri të jetë mjaft i lartë që edhe nëse përdorni më pak se sasia e rekomanduar, do të keni ende mbrojtje të konsiderueshme”, thotë Rogers.

Cili është ndryshimi midis rrezeve UVA dhe UVB?

Ndërsa SPF i referohet përqindjes së rrezeve UVB që bllokon një krem ​​kundër diellit, rrezet UVA gjithashtu mund të dëmtojnë lëkurën tonë. Sipas Qendrës së Kancerit MD Anderson të Universitetit të Teksasit , "rrezatimi UVA përbën 95% të të gjitha rrezeve UV që arrijnë në Tokë". Këto rreze depërtojnë thellë në lëkurën tonë dhe rezultojnë në nxirje. Ato gjithashtu dëmtojnë kolagjenin dhe prodhojnë rrudha.

Rrezet UVB nuk depërtojnë në lëkurë aq thellë, por janë shumë të fuqishme. Dëmi që ata bëjnë mund të çojë në kancer të lëkurës dhe katarakt. Për të mbrojtur veten nga rrezet UVB dhe UVA, FDA rekomandon përdorimin e kremrave të diellit me spektër të gjerë, të cilët mbrojnë nga të dyja.

Cili është ndryshimi midis kremit të diellit fizik/mineral dhe kimik?

Kremrat kundër diellit fizikë, mineral dhe kimikë veprojnë në nivele të ndryshme të lëkurës. Kremrat kimikë të diellit përmbajnë përbërës mbrojtës nga dielli që përthithen në lëkurë. Këto përgjithësisht përfshijnë përbërës si avobenzone, homosalate, oktisalate dhe oktokrilen. Këta përbërës thithin rrezatimin UV dhe i nënshtrohen një reaksioni kimik që heq energjinë e dëmshme nga rrezet UV përpara se të dëmtojë qelizat e lëkurës.

Kremrat fizikë kundër diellit, të njohur edhe si kremra minerale ose bllokues kundër diellit, zakonisht përmbajnë oksid zinku dhe/ose oksid titani. Këto minerale qëndrojnë në shtresën e sipërme të lëkurës dhe reflektojnë rrezet e diellit, duke i penguar ato të depërtojnë në lëkurë. Kremrat e diellit mineral rekomandohen shpesh për ata me lëkurë të ndjeshme.

A kanë nevojë fytyra dhe trupi im për nivele të ndryshme SPF?

Nuk ka asnjë arsye për të përdorur nivele të ndryshme SPF në fytyrën dhe trupin tuaj. SPF 30 është niveli minimal i rekomanduar për të dyja.

Sa krem ​​dielli duhet të përdor?

Ndoshta më shumë nga sa mendoni. Për çdo aplikim rekomandohet krem ​​kundër diellit në sasinë e një lugë çaji gjithsej për fytyrën dhe qafën tuaj.

Sa shpesh duhet të ripërdor krem ​​kundër diellit?

Ekspertët thonë se duhet riaplikuar plotësisht krem ​​kundër diellit të paktën çdo dy orë. Udhëzimi i FDA këshillon aplikime shtesë "nëse jeni duke notuar ose duke djersitur"./ The Guardian

/rtsh.al/