RTSH 24 Live

Ekonomi

BM: Eksportet e grurit ukrainas në nivelet më të larta që nga fillimi i luftës

22/05/2024

BM: Eksportet e grurit ukrainas në nivelet më të larta që nga fillimi i luftës

Ukraina eksportoi më shumë drithëra dhe fara vajore në muajin prill se në çdo muaj që nga fillimi i pushtimit të plotë të Rusisë në shkurt 2022, deklaroi Ministria Britanike e Mbrojtjes.

”Eksportet prej 6,6 milionë tonësh demonstrojnë aftësinë e Ukrainës për të eksportuar përmes korridoreve të saj të detit të Detit të Zi”, shtoi ajo në përditësimin e saj të përditshëm X.

Trafiku në portet e Detit të Zi ukrainas ka qenë gjithashtu më i lartë se gjatë kohës së marrëveshjes së grurit.

Korridori detar i Ukrainës ka lejuar deri tani kalimin tranzit të 1 600 anijeve dhe eksportin e 45 milionë tonëve mallra.

Pjesa më e madhe e kësaj, rreth 30 milionë tonë, përbëhet nga produkte bujqësore.

”Në përgjithësi, kjo do të mbështesë rimëkëmbjen ekonomike të Ukrainës në vitin 2024”, shkroi ministria.

Eksportet e grurit të Ukrainës vlerësohen të përbëjnë 9,7% të eksporteve globale të grurit midis korrikut 2023 dhe qershorit 2024.

Shumica eksportohen përmes porteve të Detit të Zi, por rreth 15% transportohen nëpërmjet lumit Danub, ku hekurudhat përbëjnë 6% dhe rrugët më pak se 1%. 

/ rtsh.al /