RTSH 24 Live

Kuzhinë

Avantazhet e gatimit me avullim

16/11/2023

Avantazhet e gatimit me avullim

Kur flasim për gatimin me avull, i referohemi një lloj gatimi në të cilin ushqimet përgatiten të zhytura në avull dhe nxehen përmes ujit me të cilin nuk bien në kontakt. Avulli vepron si një mjet për transferimin e nxehtësisë e cila më pas përdoret për gatimin e ushqimit.

Ky është një lloj gatimi që kërkon më shumë kohë për të arritur rezultatin përfundimtar, por sigurisht që ka avantazhin e sigurimit që ushqimi të ruajë një sasi më të madhe të lëndëve ushqyese. Me gatimin me avull mund të arrini temperatura afër 100°C.

Si të gatuajmë në avull- Për të gatuar me avull, mund të përdorni tenxhere normale, të cilave u vendoset një shportë çeliku e shpuar në pjesën e brendshme. Uji pasi të mbinxehet, do të transmetojë avull i cili më pas do të lejojë që ushqimi të gatuhet. Është e nevojshme të përdorni një kapak që mund të garantojë një qarkullim adekuat të avullit brenda enës.

Si të maksimizoni lëndët ushqyese në ushqime- Gatimi me avull ju lejon të ruani më mirë lëndët ushqyese të ushqimeve. Për të rikuperuar më tej çdo lëndë ushqyese të humbur, këshilla kryesore mbetet të ripërdorni lëngun e gatimit, veçanërisht kur përgatitni perime.

Përparësitë e gatimit me avull- Përparësitë e gatimit me avull janë të shumta, nuk është e nevojshme të përdoren erëza gjatë gatimit, nuk është e nevojshme të përdoret kripë gjatë gatimit, mundësi më të mëdha të ruajtjes së lëndëve ushqyese. Për më tepër, në ujin e gatimit mund të përdorni erëza, lëng perimesh ose barishte aromatike për t'i dhënë më shumë shije ushqimeve.

Disavantazhet e avullimit- Gatimi me avull sigurisht që ka më shumë avantazhe sesa disavantazhe. I vetmi disavantazh në lidhje me këtë lloj përgatitjeje është koha më e gjatë e gatimit në raport me zierjen.

/rtsh.al/