RTSH 24 Live

Botë

Australi: Miliona peshq të ngordhur që bllokojnë lumin Darling

18/03/2023

Australi: Miliona peshq të ngordhur që bllokojnë lumin Darling

Miliona peshq të ngordhur kanë bllokuar lumin Darling në Australi këtë javë, njofton Deutsche Welle.

Transmetuesi publik ABC raportoi të shtunën se ekspertë shtetërorë të peshkimit ishin dërguar për të vlerësuar çështjen.

Autoritetet mjedisore në shtetin e Uellsit të Ri Jugor fajësuan për vrasjen masive nivelet e ulëta të oksigjenit në lumin e dytë më të madh të Australisë.

"Ne po shohim dhjetëra kilometra ku ka peshq me të vërtetë aq sa mund të shohë syri, kështu që është një skenë mjaft konfrontuese," tha për ABC zëdhënësi i peshkimit të qeverisë së Uellsit të Ri Jugor, Cameron Lay.

Pamjet e postuara në Twitter nga transmetuesi publik SBS treguan një varkë që lundronte nëpër mijëra peshq të ngordhur që mbulonin sipërfaqen e lumit.

Ngjarja ka ndodhur pranë qytetit të vogël të Menindee, që ndodhet afërsisht 1,000 kilometra (afërsisht 620 milje) në perëndim të kryeqytetit të shtetit Sydney.

Ky është vdekja e tretë masive në zonë që nga viti 2018.

Përmbytjet e fundit kishin çuar në një lulëzim të kolonive të harengës dhe krapit në lumin Darling, me peshq që tani po ngordhin.

"Këto vdekje peshqish lidhen me nivelet e ulëta të oksigjenit në ujë (hipoksi) ndërsa ujërat e përmbytjeve tërhiqen," tha qeveria e Uellsit të Ri Jugor.

"Ka një numër të madh të ngordhjeve të peshqve (kryesisht Harenga Bony) në lumin Darling midis Liqenit Wetherell dhe vendbanimit Menindee," tha të Premten Departamenti i Planifikimit dhe Mjedisit i NSW-së.

Agjencia paralajmëroi se nivelet e oksigjenit të lumit mund të bien gjatë fundjavës mes temperaturave në rritje. Temperaturat më të ftohta pritet të kthehen javën e ardhshme.

Vrasjet e mëparshme të peshqve në Menindee ishin fajësuar për një thatësirë të zgjatur dhe më pas një lulëzim toksik algash.

( Sipas Deutsche Welle )