RTSH 24 Live

Kuriozitete

Anglia i kushton një muze trajtimeve të lashta të bukurisë romake

25/05/2023

Anglia i kushton një muze trajtimeve të lashta të bukurisë romake

Një ekspozitë që shikon trajtimet e lashta të bukurisë është hapur në Wroxeter Roman City në Shropshire i cili përmban më shumë se 400 artefakte të gjetura në vende arkeologjike, duke përfshirë shishe parfumi, pastrues thonjsh dhe amuletë për "të larguar nga e keqja".

English Heritage (EH) tha se shumica e artikujve ekspozohen për herë të parë.

Romakët ishin të fiksuar pas pastërtisë dhe imazhit publik, duke i kushtuar kohë larjes së përditshme të përbashkët.

“Burrat dhe gratë romake përdornin piskatore për të hequr të gjitha "qimet e padëshiruara të trupit. Veçanërisht për sportet si mundja, ekzistonte një pritshmëri sociale që burrat që merreshin me stërvitje që kërkonin veshje minimale do të ishin përgatitur duke hequr të gjitha qimet e dukshme të trupit." tha English Heritage.

Një tub uji romak që shërbente për banjën dhe më shumë se 1000 rruaza bizhuterish dhe sende të tjera janë paraqitur gjithashtu në muzeum./BBC

/rtsh.al/