RTSH 24 Live

Kuriozitete

Ajsbergu më i madh në botë fillon lëvizjen pas 40 vjetësh

24/11/2023

Ajsbergu më i madh në botë fillon lëvizjen pas 40 vjetësh

Ajsbergu më i madh në botë fillon të lëvizë sërish pas gati 40 vjetësh.

Madhësia e tij prej 3880 kilometrash katrorë është më shumë se dyfishi i qytetit të Londrës. I quajtur A-23a, ai u shkëput nga Antarktida në vitin 1986, por më pas mbeti i bllokuar në fund të detit Weddell, në veri-perëndim të kontinentit Antarktik, duke u bërë një ishull akulli.

Lëvizjet e para u vunë re duke filluar nga viti 2020, por vitin e fundit ajo ka rritur shpejtësinë drejt veriut dhe tani është gati të kalojë majën veriore të Gadishullit Antarktik

Ajo që i lejoi ajsbergut të madh të çlirohej përfundimisht nga shtrati i detit dhe të fillonte të lëvizte përsëri, duket se ka qenë zvogëlimi progresiv i madhësisë së tij.

Sipas ekspertëve, të cilët po monitorojnë lëvizjet e tij, rruga do të jetë e ngjashme me atë të gjigantëve të tjerë të akullt që vijnë nga deti Weddell.

Ajsbergu A-23a është aktualisht ajsbergu më i madh në botë, pasi mbajtësi i mëparshëm i rekordeve A-76, me përmasa mbi 4 300 kilometra katrorë, u shpërtheu pasi u shkëput nga Antarktida në vitin 2021.

Rekordi zyrtar i ajsbergut i dokumentuar ndonjëherë , i përket B15. Shtrirja e tij arriti afërsisht 11 000 kilometra katrorë.

/ rtsh.al /