RTSH 24 Live

Teknologji

A po ju spiunojnë telefonët tuaj?

16/05/2024

A po ju spiunojnë telefonët tuaj?

Mbase ju ka ndodhur ose keni dëgjuar nga dikush se ndërsa keni folur për një temë të caktuar dhe keni hapur telefonin tuaj, ka një reklamë pikërisht të asaj teme që keni biseduar.

Është testuar - Kompania britanike e sigurisë Wandera testoi hipotezën se telefonat inteligjentë dëgjojnë biseda dhe synojnë reklama bazuar në ato biseda.

Teknologji e lartë - Facebook, Amazon dhe Google ju dëgjojnë gjithashtu, por mund të mos jetë aq e keqe sa duket.

Supozohet të ndalojë së dëgjuari - Zakonisht, aftësitë e dëgjimit të pajisjeve inteligjente japin komandë dhe më pas ajo ndalon së dëgjuari në kohën e duhur.

Nuk ka asnjë provë të fortë që pajisjet dëgjojnë kur nuk u kërkohet të dëgjojnë - Të gjitha këto kompani të mëdha të teknologjisë kanë deklaruar se nuk po spiunojnë bisedat tona dhe nuk ka asnjë provë që janë apo kanë qenë. Ata pretendojnë se mikrofoni ndizet vetëm kur kërkohet. Sasia e burimeve që do të nevojiteshin për të dëgjuar dhe transkriptuar bisedat e të gjithëve gjatë gjithë kohës është shumë më tepër se sa ka të ngjarë të jetë në gjendje të operojë ndonjë nga kompanitë.

Ai përmirëson shërbimet dhe produktet - Ka shumë arsye të mira pse ata mbledhin informacionin tonë. Për shembull, i lejon ata të prodhojnë një shërbim më të mirë të porositur për nevojat tona.

Polemika - Ka pasur shumë polemika vitet e fundit në lidhje me atë se sa pak përpjekje bëjnë kompanitë e mëdha të teknologjisë për ta bërë të qartë për përdoruesit se çfarë po bien dakord në lidhje me informacionin e tyre.

Çdo vendim që marrim është i mbledhur - Arsyeja pse marrim këto reklama për gjërat për të cilat kemi folur është se reklamat e synuara bazohen në çdo vendim që marrim në pajisjen ose kompjuterin tonë inteligjent.

Rekomandim algoritmik - Duke klasifikuar dhe grupuar këtë informacion, reklamuesit përmirësojnë algoritmet e tyre të rekomandimit duke përdorur diçka të quajtur sisteme rekomanduese për të synuar klientët e duhur me reklamat e duhura.

/rtsh.al/