RTSH 24 Live

Teknologji

A mund të ndihmojnë qytetet lundruese komunitetet bregdetare të kërcënuara nga rritja e nivelit të detit?

03/06/2022

A mund të ndihmojnë qytetet lundruese komunitetet bregdetare të kërcënuara nga rritja e nivelit të detit?

Ndërsa ndryshimet klimatike dhe rritja e nivelit të detit i vënë në rrezik komunitetet bregdetare në mbarë botën, Kombet e Bashkuara po vënë bast mbi teknologjinë për të ndërtuar "qytetet lundruese" elastike, shkruan Euronews.

Oceanix, një kompani e “teknologjisë blu” me bazë në Nju Jork, ka projektuar një projekt pilot të mbrojtur nga përmbytjet që thotë se mund të sjellë siguri për miliona njerëz.

Në partneritet me UN-Habitat, kompania tani është gati të fillojë ndërtimin e prototipit të parë në Busan, Koreja e Jugut.

Rreth 40 për qind e popullsisë së botës jeton më pak se 100 km nga bregu dhe rritja e nivelit të detit po kërcënon 90 për qind të mega qyteteve në mbarë botën, sipas OKB-së.

Përmbytjet po shkatërrojnë infrastrukturën me vlerë miliarda euro dhe po detyrojnë miliona refugjatë klimatikë të lënë shtëpitë e tyre. Por me rritjen e shpejtë të popullsisë urbane dhe ku nuk mund të zgjerohet në këto qytete bregdetare, kostot e strehimit po rriten në qiell.

Bashkëthemeluesi i Oceanix, Itai Madamombe, beson se modeli i qyteteve lundruese të kompanisë mund të jetë një zgjidhje e qëndrueshme mjedisore për këto sfida.

“Me infrastrukturën lundruese, ajo që ne po mbrojmë është që ne të mund të jetojmë në harmoni me natyrën. Ne nuk duhet të shkatërrojmë atë që është nën të. Ne mund të jetojmë në majë dhe jeta nën ujë vazhdon”, tha ajo për Euronews Next.

 

Themelet e qyteteve do të ndërtohen me beton miqësor me ujin.

 

“Ne po përdorim bio rock, një teknologji që rehabiliton dhe rigjeneron ujin dhe jetën detare. Ne mund të ndërtojmë shkëmbinj nënujorë koralorë duke përdorur këtë teknologji, "tha Madamombe, duke shtuar se Oceanix po punon gjithashtu në përdorimin e bujqësisë së oqeanit 3D për të furnizuar qytetet duke ruajtur biodiversitetin detar.

 

Më pak mbeturina dhe pa makina

 

"Sfidat me të cilat përballemi në zhvillimin e infrastrukturës lundruese nuk janë sfida inxhinierike teknologjike," tha Madamombe.

"Ajo që është e re dhe sfiduese është t'i bëjë ato të vetëqëndrueshme në të gjashtë sistemet që ne kemi - energji, ujë, ushqim, mbeturina, lëvizshmëri, rigjenerim i habitatit - dhe integrojmë sistemet në një mënyrë që ato të mund të funksionojnë me efikasitet." shtoi ajo.

Qytetet do të mbështeten vetëm në energjinë diellore, të erës, të detit dhe të valëve që do të prodhojnë. Ata gjithashtu do të korrin dhe filtrojnë ujin e shiut për ujë të ëmbël.

Oceanix po punon me Qendrën për Zero Mbetjet për të siguruar që çdo mbetje e krijuar në ishull të mund të ripërdoret.

Ai gjithashtu do të inkurajojë njerëzit të ndajnë shërbimet komunale.

“Ne do të përpiqemi të ndajmë sa më shumë që të jetë e mundur, veçanërisht rreth lëvizshmërisë. Për shembull, ne do të kemi lëvizshmëri inovative dhe të përbashkët. Nuk do të ketë makina në qytetet tona lundruese”.

 

Qytete modulare dhe të adaptueshme

 

Strukturat janë bërë nga platforma të vetme që më pas integrohen së bashku, që do të thotë se struktura mund të evoluojë dhe të përshtatet me nevojat e qytetit.

"Kështu që në tokë, nëse ndërtoni një shkollë, një spital apo banesa, kudo që e keni ndërtuar atë, atëherë ju jeni mjaft të mbërthyer me atë strukturë të rregulluar në atë mënyrë," shpjegoi ajo.

“Por ajo që është e mahnitshme në lidhje me qytetet lundruese është se [...] nëse aty ku kishe vendosur shkolla nuk funksionon më për ty, thjesht mund të shkëputesh nga priza dhe të riorganizosh, fjalë për fjalë të rikonfigurosh të gjithë qytetin për t'iu përgjigjur nevojave të komunitetit ose të gjithë qytet”, tha Madamombe.

Dhe për shkak të mënyrës së ndërtimit të tyre, qytetet në tërësi gjithashtu mund të zhvendosen.

“Kjo nuk është diçka që do ta bënit çdo ditë, por  nëse vendosni që pozicioni ku vendosni qytetin nuk është vendi më i mirë për ndonjë numër arsyesh apo ndryshimesh, në fakt mund ta hiqni nga priza të gjithë qytetin dhe të zhvendoseni në një vend tjetër”, tha ajo.

Ambicia e Oceanix është të krijojë një qytet me 10,000 banorë. Për momentin, kompania do të fillojë me krijimin e një prototipi në Busan, për të cilin shpreson të fillojë ndërtimin vitin e ardhshëm. Dhe nëse gjithçka shkon mirë, banorët e parë do të mund të lëvizin në fillim të vitit 2028. (Sipas Euronews)