RTSH 24 Live

Lifestyle

Zakonet e gjumit, pse është e rëndësishme të flemë në të njëjtën orë gjatë gjithë javës?

08/08/2023

Zakonet e gjumit, pse është e rëndësishme të flemë në të njëjtën orë gjatë gjithë javës?

Ndryshimet e vogla në zakonet e gjumit mund të çojnë në ndryshime jo të shëndetshme të baktereve në zorrët tona. Sipas një studimi, ndërprerja e vazhdueshme e gjumit, veçanërisht puna me turne, kanë ndikim negativ në shëndet.

Mbajtja e pandryshueshme e orarit të gjumit dhe zgjimit, si dhe ngrënia e një diete të ekuilibruar mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të sëmundjeve. Studimi i afro 1000 të rriturve nga shkencëtarët e Kings College në Londër zbuloi se edhe një ndryshim prej 90 minutash në mes të gjumit të natës gjatë një jave normale mund të ndikojë në llojet e baktereve që gjenden në zorrën e njeriut.

Të kesh një gamë të gjerë të llojeve të ndryshme të baktereve në sistemin e tretjes është vërtet e rëndësishme. Disa janë më të mira se të tjerat, por marrja e përzierjes së duhur është çelësi për parandalimin e një sërë sëmundjesh. Të shkosh për të fjetur dhe të zgjohesh në orare shumë të ndryshme gjatë javës, krahasuar me fundjavën, sjell çrregullime.

Mendohet se prek më shumë se 40% të popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar, thotë studimi, dhe është më e zakonshme tek adoleshentët dhe të rinjtë, dhe më pas zvogëlohet me kalimin e moshës.

Pjesëmarrësve në këtë studim u është analizuar gjumi dhe gjaku, mostrat e jashtëqitjes janë mbledhur dhe kanë regjistruar gjithçka që kanë ngrënë në një pyetësor ushqimor.

Ata që kishin probleme sociale (16%) kishin më shumë gjasa të kishin një dietë të ngarkuar me patate, duke përfshirë patatet e skuqura, plus pije me sheqer dhe më pak fruta dhe arrore.

Gjumi me cilësi të dobët ndikon në zgjedhje dhe njerëzit dëshirojnë ushqime më të larta me karbohidrate ose me sheqer”, thotë Kate Bermingham, autore e studimit. Një dietë e pashëndetshme më pas mund të ndikojë në nivelet e baktereve specifike në zorrë.

Studiuesit zbuluan se tre nga gjashtë speciet e mikrobiotave që ishin më të bollshme në zorrët e personave me probleme të gjumit janë të lidhura me cilësinë e dobët të dietës, obezitetin dhe nivelet më të larta të inflamacionit.

Marrëdhënia midis gjumit, dietës dhe baktereve të zorrëve është e ndërlikuar dhe ka ende shumë për të zbuluar, thotë ekipi hulumtues.

Ndërkohë, këshillat e tyre është që t'i mbani zakonet konsistente, nëse mundeni, gjatë një jave.

"Mbajtja e modeleve të rregullta të gjumit, kur shkojmë në shtrat dhe kur zgjohemi çdo ditë, është një sjellje lehtësisht e rregullueshme e jetesës që mund të bëjmë të gjithë, që mund të ndikojë në shëndetin tuaj nëpërmjet mikrobiomës së zorrëve për mirë", thotë Dr Sarah Berry, nga King's College në Londër./ BBC

/rtsh.al/