RTSH 24 Live

Kuzhinë

Ushqimet të cilat rekomandohen të konsumohen të papërpunuara

05/02/2024

Ushqimet të cilat rekomandohen të konsumohen të papërpunuara

Si ushqimet e gatuara ashtu edhe ato të papërpunuara kanë përfitime shëndetësore. Gatimi i ushqimit mund të shkatërrojë disa enzima dhe të ndikojë në disa lëndë ushqyese.

Ngrënia e disa ushqimeve të papërpunuara do të sigurojë që këto ushqime të ruajnë lëndët ushqyese të tyre. Nga ana tjetër, gatimi mund të rrisë tretshmërinë, disponueshmërinë e disa lëndëve ushqyese dhe të shkatërrojë përbërjet dhe bakteret e dëmshme.

Është shumë mirë të përfshini ushqime të papërpunuara në dietën tuaj. Këto janë të mbushura me përfitime shëndetësore që do t'i humbisni nëse i gatuani.

Qepët - Qepët janë të mbushura me antioksidantë. Ekspozimi i tyre në nxehtësi zvogëlon përfitimet e përbërësve që mbrojnë nga kanceri. Përbërësit sulfurik në qepët e papërpunuara mund të ndihmojnë gjithashtu në uljen e niveleve të kolesterolit, duke nxitur prodhimin e insulinës dhe duke ndihmuar në prishjen e mpiksjes së gjakut.

Kastravec - Kastravecat kanë të bëjnë me strukturë të freskët, gatimi i tyre jo vetëm që do të ndikojë në strukturën e tyre, por edhe do të reduktojë përmbajtjen e tyre ushqyese.

Alga deti - Alga deti është e mbushur me jod, magnez, hekur dhe kalcium. Gatimi mund të zvogëlojë vlerën e saj ushqyese. Një studim i vitit 2011 i botuar në Gazetën Kërkimore të Tiroides zbuloi se zierja e algave redukton deri në 90% të përmbajtjes së jodit.

Vaj ulliri - Vaji i ullirit është i mbushur me vitaminë E dhe antioksidantë, të cilët mund të ndikohen nga nxehtësia.

Hudhra - Hudhra përmban antioksidantë dhe përbërës sulfurik, të cilët janë vërtetuar se kanë një sërë përfitimesh shëndetësore. Gatimi mund të shkatërrojë këto përbërës sulfurik antikancerogjen.

Karota - Gatimi mund të ndihmojë në përthithjen e beta-karotenit, i cili më pas shndërrohet në vitaminë A. Por ngrënia e karotave të papërpunuara është më e  dobishme.

/rtsh.al/