RTSH 24 Live

Teknologji

Turizmi hapësinor, 'balonat me ajër' kufiri i fundit për të shijuar një vakt

27/04/2023

Turizmi hapësinor, 'balonat me ajër' kufiri i fundit për të shijuar një vakt

Udhëtimi në hapësirë do të jetë i mundur falë një eksperience të re novatore të kapsulës nën presion e quajtur "tullumbace hapësinore".

Startup francez Zephalto njoftoi se do të ofrojë një udhëtim gjashtë-orësh deri në stratosferë ose majën e Tokës në një tullumbace hapësinore të quajtur Celeste.

Balona hapësinore do të udhëtojë 82021 metra lartësi me 98 për qind të atmosferës poshtë saj kjo është sa dyfishi i lartësisë që fluturojnë fluturimet komerciale.

Zephalto synon 60 fluturime në vit duke filluar nga viti 2025.

Ky restorant kushton rreth 131,716 dollarë për një biletë që përfshin fluturimin dhe dy vakte.

Edhe pse, ky çmim është shumë më i ulët se një fluturim i Virgin Galactic në hapësirë, i cili fillon nga 450,000 dollarë.

Zephalto premton të ofrojë përvojën dhe pamjet më të mira hapësinore pa depërtuar në atmosferë.

Balona hapësinore mund të mbajë deri në gjashtë pasagjerë në të njëjtën kohë dhe dy pilotë me 215 metra katrorë hapësirë.

Kapsula është duke u projektuar aktualisht nga arkitekti francez Joseph Dirand dhe do të funksionojë duke u mbushur me helium ose hidrogjen.

/rtsh.al/