RTSH 24 Live

Lifestyle

Trigliceridet e larta, shkaqet, simptomat e mundshme dhe si ti mbani në kontroll

13/02/2024

Trigliceridet e larta, shkaqet, simptomat e mundshme dhe si ti mbani në kontroll

Trigliceridet janë një klasë e lipideve që mund të kenë një ndikim vendimtar në rrezikun kardiovaskular të një personi. Nëse ndiqet një dietë e ekuilibruar, një sasi normale e triglicerideve është absolutisht e nevojshme për shëndetin e trupit. Nëse ndërhyjnë shkaqet patologjike ose një dietë e pabalancuar, nga ana tjetër, trigliceridet e tepërta (hipertrigliceridemia) mund të rrezikojnë seriozisht vetë shëndetin.

Prandaj, duhet të përpiqeni të kuptoni se cilat mund të jenë shkaqet dhe simptomat e triglicerideve të larta dhe cila dietë mund të ndihmojë në mbajtjen e niveleve nën kontroll.

Çfarë është hipertrigliceridemia- Hipertrigliceridemia është pikërisht teprica e triglicerideve në gjak. Kjo gjendje mund të jetë një rrezik serioz për shëndetin pasi rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare ose pankreatitit.

Shkaqet e mundshme- Trigliceridet e larta mund të kenë shkaqe kryesore, të tilla si mutacione gjenetike, predispozicion familjar ose sëmundje. Shkaqet dytësore, nga ana tjetër, janë kryesisht një mënyrë jetese e ulur shpesh e lidhur me një dietë të lartë në yndyrna të ngopura. Shkaqe të tjera dytësore përfshijnë diabetin mellitus, abuzimin me alkoolin, sëmundjet e mëlçisë ose marrjen e medikamenteve të caktuara.

Simptomat e mundshme- Ata që vuajnë nga hipertrigliceridemia nuk përjetojnë ndonjë simptomë të veçantë në lidhje me këtë situatë. Nga ana tjetër, një rritje e konsiderueshme e triglicerideve mund të çojë në ksantoma eruptive që mund të shfaqen në pjesë të ndryshme të trupit.

Duke ndihmuar veten me ushqyerjen- Për të parandaluar një nivel të lartë të triglicerideve në gjak, dieta është një ndihmë e madhe. Ndër këshillat kryesore që duhen ndjekur janë, eliminimi i alkoolit, preferoni bishtajore në vend të mishit, preferoni vajin e ullirit, erëza, konsumoni ushqime që përmbajnë acide yndyrore omega-3, kufizoni përdorimin e kripës, ndiqni një dietë të ulët në yndyra të ngopura dhe të hidrogjenizuara.

/rtsh.al/