Një superushqim i fuqishëm, tartufi jo vetëm që i shton shije të shijshme një sërë kuzhinash globale, por gjithashtu ka një gamë të madhe cilësish të shëndetshme. Konsumimi i tartufit të bardh dhe të zi mund të sjellë disa përfitime shëndetësore, duke përfshirë uljen e kolesterolit, parandalimin e plakjes së parakohshme, parandalimin e sëmundjeve të zemrës dhe reduktimin e inflamacionit. Dikur një përbërës i rezervuar vetëm për gatimet e shijshme, sot ka shumë mënyra për të shfrytëzuar përfitimet e tartufit.
Përfitimet kryesore të tartufit për shëndetin
Redukton inflamacionin
Ato përmbajnë veti antibakteriale
I lartë në antioksidantë
I pasur me lëndë ushqyese esenciale
Parandalon sëmundjet kardiovaskulare dhe hipertensionin arterial
Redukton kolesterolin e lartë
Së fundmi, tartufi ka rënë në vëmendjen e botës së kuzhinës, duke u bërë i preferuari i kuzhinierëve dhe adhuruesve të ushqimit. Tartufi është një lloj myku që rritet pranë rrënjëve të disa pemëve dhe mund të jetë i llojeve të ndryshme, si tartufi i zi, tartufi i bardhë, tartufi veror dhe tartufi i hudhrës, secila me dallime të vogla në shije, pamje dhe çmim.
Një nga përfitimet më të njohura shëndetësore të tartufit janë vetitë e tij antioksiduese, përbërës që ndihmojnë në luftimin e radikaleve të lira dhe parandalojnë dëmtimin oksidativ të qelizave.
Falë përmbajtjes së tyre antioksidante, tartufi i zi dhe i bardhë janë lidhur me zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve kronike, si kanceri, sëmundjet e zemrës dhe diabeti. Disa kërkime sugjerojnë gjithashtu se tartufi i freskët mund të ndihmojë në lehtësimin e inflamacionit dhe promovimin e shëndetit dhe imunitetit të përgjithshëm.
Një përfitim tjetër i rëndësishëm shëndetësor i tartufit është reputacioni i tij si një përbërës natyral antibakterial, i cili ndihmon në reduktimin e rritjes së llojeve specifike të baktereve.
Tartufi është një burimi i mirë i lëndëve ushqyese dhe është i mbushur me shumë vitamina dhe mineral. Në të vërtetë, tartufi është i pasur me karbohidrate, proteina dhe fibra dhe përmbajnë acide yndyrore të ngopura dhe të pangopura dhe mikroelemente të tilla si vitamina C, natriumi, kalciumi, magnezi dhe hekuri. Hulumtimet tregojnë gjithashtu se tartufi mund të jetë një burim efektiv i proteinave, duke furnizuar të nëntë aminoacidet thelbësore.
/rtsh.al/