RTSH 24 Live

Lifestyle

Studimi: Përdorimi i kanabisit lidhet me rrezik më të lartë të sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru

28/02/2024

Studimi: Përdorimi i kanabisit lidhet me rrezik më të lartë të sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru

Përdorimi i kanabisit lidhet me një rrezik dukshëm më të lartë të sulmit në zemër dhe goditjes në tru, edhe nëse një person mund të mos ketë sëmundje ekzistuese të zemrës, zbuloi një studim i ri.

Ndërsa si përdoruesit e përditshëm ashtu edhe ata jo të përditshëm kishin një rrezik më të lartë të sulmit në zemër dhe goditjes në tru në krahasim me jopërdoruesit, rreziku i goditjes në tru u rrit me 42% dhe rreziku i sulmit në zemër u rrit me 25% nëse kanabisi përdorej çdo ditë, zbuloi studimi.

Rreziku u rrit me rritjen e numrit të ditëve të përdorimit të kanabisit.

Gjetjet e studimit pasqyrojnë kërkime të tjera që kanë zbuluar se përdorimi i përditshëm i kanabisit lidhet me një rritje të sëmundjeve koronare të zemrës, sulmit në zemër dhe goditjes në tru, tha Robert Page II, profesor  i farmacisë klinike dhe mjekësisë fizike në Shkollën e Farmacisë Skaggs të Universitetit të Kolorados dhe Shkenca Farmaceutike në Aurora, Kolorado.  

“Gjetjet e këtij studimi kanë implikime shumë të rëndësishme për shëndetin e popullatës dhe duhet të jenë një thirrje për veprim për të gjithë praktikuesit, pasi ky studim i shton literaturës në rritje se përdorimi i kanabisit dhe sëmundjet kardiovaskulare mund të jenë një kombinim potencialisht i rrezikshëm,” tha Page në një deklaratë./ CNN

/rtsh.al/