RTSH 24 Live

Lifestyle

Simptomat që mund të zbulojnë apendiksit

04/05/2023

Simptomat që mund të zbulojnë apendiksit

Apendiciti është inflamacion i apendiksit që mund të shfaqet papritur ose të zhvillohet me kalimin e kohës.

Apendiksi është një zgjatim i vogël i gjatë midis 5 dhe 10 centimetra, i vendosur në pjesën e poshtme të djathtë të barkut, në zorrën e trashë. Nuk dihet me siguri se cili është funksioni i apendiksit, por hipoteza më e mundshme është se ai përbën një organ limfatik i cili ka ndikimin e tij, në vitet e para të jetës, në sistemin imunitar.

Kur shfaqet apendiciti ka një sërë simptomash dhe është thelbësore që menjëherë të kërkoni kujdes mjekësor.

Kush preket nga apendicitin dhe si ta parandalojmë atë- Apendiciti mund të prekë këdo pa dallim gra, burra dhe njerëz të çdo moshe. Megjithatë, ka një incidencë më të lartë në fëmijëri dhe adoleshencë. Nuk ka strategji reale për të parandaluar apendicitin, por të kesh një dietë të ekuilibruar, të bësh aktivitet fizik të rregullt dhe të mbash një peshë të shëndetshme mund të jetë e dobishme.

Shkaqet e mundshme- Shkaqet e apendicitit nuk janë gjithmonë të lehta për t'u identifikuar. Një nga shkaqet më të shpeshta të inflamacionit që e shkakton është pengimi i hapjes së këtij trakti të zorrëve të hollë, i cili më pas shkakton përhapjen e baktereve.

Simptomat që mund të zbulojnë apendicitin- Simptomat më të zakonshme të apendiksit janë dhimbje stomaku, të përziera, të vjella, humbje oreksi, të dridhura dhe ethe, kapsllëk ose diarre, fryrje dhe një ndjenjë e përgjithshme e keqardhjes. Simptoma kryesore, është dhimbja e barkut, e cila zakonisht shfaqet papritur, duke filluar në zonën rreth kërthizës ose në gropën e stomakut, dhe më pas rrezaton drejt pjesës së poshtme të djathtë të barkut. Dhimbja bëhet gradualisht më e fortë brenda disa orësh.

Komplikimet e apendicitit- Nëse nuk trajtohet menjëherë, inflamacioni mund të shkaktojë një infektim të apendiksit. Peritoneumi, membrana e hollë që rrethon të gjitha organet e barkut, inflamohet dhe shkakton peritonit.

/rtsh.al/