RTSH 24 Live

Lifestyle

Simptoma 'e parë e dukshme' që tregon se kolesteroli juaj është i lartë

21/11/2022

Simptoma 'e parë e dukshme' që tregon se kolesteroli juaj është i lartë

Kolesteroli i lartë nuk eshte i dukshëm por prania e tij mund të vendosë bazën për një sërë komplikimesh duke filluar nga sëmundjet e zemrës deri tek shumë sëmundje të tjera. Ndërsa kolesteroli rrallë shfaq simptoma, shenjat paralajmëruese mund të shfaqen sapo ai të fillojë të bllokojë arteriet tuaja. Një shenjë treguese e këtij procesi mund të paraqitet si katër ndjesi të pakëndshme.

Përveç kolesterolit, pllakat janë një përzierje e substancave yndyrore produkteve të mbeturinave qelizore, kalciumit si dhe fibrinës. Pasi arteriet tuaja përmbajnë shumë nga ky koktej i rrezikshëm ato bëhen të forta dhe të ngurtësuara.

Kjo krijon kushte më pak se ideale për gjakun dhe këmbët mund të pësojnë goditjen duke shkaktuar shenjën "e parë të dukshme".

Kjo mungesë e rrjedhjes së gjakut në këmbët tuaja ndonjëherë mund të nxisë një gjendje "të zakonshme" të njohur si sëmundja e arterieve periferike, sipas Klinikës në Cleveland .

"Simptoma e parë e dukshme" e shkaktuar nga PAD është siklet në këmbë, dhimbje ose ngërçe. Megjithatë kjo gjendje mund të shkaktojë gjithashtu katër ndjesi paralajmëruese në muskujt e këmbëve tuaja. Sipas studiuesve muskujt e këmbëve mund të fillojnë të ndjehen: të mpirë, të dobët, të rëndë, të lodhur.

Shenja treguese e dhimbjes së këmbës PAD është se ajo zhvillohet vetëm pasi të ecni ose të ushtroheni megjithatë shenja e dhimbshme zhduket pas disa minutash kur pushoni.

"Të dyja këmbët preken shpesh në të njëjtën kohë megjithëse dhimbja mund të jetë më e keqe në njërën këmbë." Klinika e Cleveland shpjegon se kjo shenjë paralajmëruese mund të jetë mjaft e ashpër për t'ju ndaluar të merrni pjesë në aktivitetet tuaja të përditshme.

Përveç dobësisë, mpirjes, rëndimit dhe lodhjes në këmbët tuaja, PAD mund të çojë edhe në shenja të tjera treguese, duke përfshirë: një dhimbje djegieje ose dhimbjeje në këmbë dhe në gishta gjatë pushimit veçanërisht gjatë natës kur jeni shtrirë. Skuqje ose ndryshime të tjera të ngjyrës së lëkurës, infeksionet më të shpeshta, plagët e gishtave dhe këmbëve që nuk shërohen.

Fatkeqësisht, sëmundja e arterieve periferike nuk shkakton gjithmonë shumë simptoma të dukshme, gjë që e bën të vështirë kapjen në kohë të kolesterolin e lartë .

Një regjim ushqimor për uljen e kolesterolit kërkon uljen e yndyrave të ngopura sic janë djathi, gjalpi, salsiçet dhe biskotat etj. Sidoqoftë rritja e marrjes së fibrave të tretshme gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit të lartë. Rregulla të tjera të dobishme në stilin e jetës përfshijnë reduktimin e alkoolit , lënien e duhanit dhe fillimin e ushtrimeve.

/rtsh.al/