RTSH 24 Live

Kuriozitete

Shkencëtarët pretendojnë se kanë zbuluar “historinë e vërtetë” si u ndërtua sfinksi i madh 4500 vjet më parë

01/11/2023

Shkencëtarët pretendojnë se kanë zbuluar “historinë e vërtetë” si u ndërtua sfinksi i madh 4500 vjet më parë

Shkencëtarët pretendojnë se kanë zgjidhur 'historinë e origjinës' të Sfinksit të Madh të Egjiptit në Giza. Historianët pajtohen se fytyra e skulpturës ishte gdhendur nga gurgdhendës të lashtë, por ekspertët kanë teorizuar që nga vitet 1980 se erërat e shkretëtirës formuan konturet e përgjithshme të sfinksit.

Një studim i ri nga Universiteti i Nju Jorkut e testoi këtë teori duke krijuar skulptura në miniaturë, të ngjashme me luanin nga balta duke përdorur dinamikën e lëngjeve. Ata zbuluan se është e mundur që forma natyrale e shkëmbit mund të ketë frymëzuar egjiptianët për të krijuar sfinksin.

Ekipi përdori një teori të propozuar nga gjeologu Farouk El-Baz në 1981, i cili sugjeroi se formimi i Sfinksit fillimisht ishte një formë me majë të sheshtë, gradualisht gërryer nga era.

Ish-shkencëtari i NASA-s supozoi se ndërtuesit e piramidave dinin për këto procese natyrore dhe ndërtuan strukturat e tyre prej guri me majë.

Ai gjithashtu teorizoi se formacione shkëmbore të pazakonta të gjetura në shkretëtirë që rezultojnë nga pluhuri dhe rëra e fryrë nga era, të gdhendura natyrshëm nga era, mund të jenë ngritur në Rrafshnaltën e Gizës. Sfinksi i madh mbeti i fshehur deri në vitin 1817, kur një ekip gërmimi i udhëhequr nga arkeologu italian Giovanni Battista Caviglia zbuloi një pjesë të tij.

/rtsh.al/