RTSH 24 Live

Lifestyle

Shkalla e pirjes së duhanit arrin nivelin me të ulët të të gjitha kohërave në SHBA

27/04/2023

Shkalla e pirjes së duhanit arrin nivelin me të ulët të të gjitha kohërave në SHBA

Sipas të dhënave të sondazhit të publikuara të enjten, pirja e duhanit në SHBA arrin në nivelin më të ulët të të gjitha kohërave, me 1 në 9 të rritur që thonë se janë duhanpirës aktualë. Ndërkohë, përdorimi i cigareve elektronike u rrit, në rreth 1 në 17 të rritur.

Gjetjet paraprake nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve bazohen në përgjigjet e anketës nga më shumë se 27,000 të rritur.

Pirja e duhanit është një faktor rreziku për kancerin e mushkërive, sëmundjet e zemrës dhe goditjen në tru, dhe është konsideruar prej kohësh shkaku kryesor i vdekjeve të parandalueshme.

Në mesin e viteve 1960, 42% e të rriturve në SHBA ishin duhanpirës. Numri ka rënë gradualisht për dekada, për shkak të taksave të cigareve, rritjes së çmimit të duhanit, ndalimit të duhanit dhe ndryshimeve në pranueshmërinë në publik.

Vitin e kaluar, përqindja e duhanpirësve ra në rreth 11%, nga rreth 12.5% ​​në 2020 dhe 2021. Gjetjet e anketës ndonjëherë rishikohen pas analizave të mëtejshme dhe CDC pritet të publikojë së shpejti të dhënat përfundimtare të vitit 2021 citon AP.

/rtsh.al/