RTSH 24 Live

Lifestyle

Shkalla e lindjeve të parakohshme po rritet, ndërsa arsyet janë mister

02/02/2024

Shkalla e lindjeve të parakohshme po rritet, ndërsa arsyet janë mister

Shkalla e lindjeve të parakohshme në Shtetet e Bashkuara ka ardhur në rritje, sipas një raporti të ri nga Qendra Kombëtare për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve të Qendrës Kombëtare për Statistikat Shëndetësore të Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, duke krijuar potencialisht më shumë probleme shëndetësore për foshnjat dhe nënat.

Raporti, i publikuar këtë javë, zbuloi se shkalla e lindjeve të parakohshme ato para 39 deri në 40 javë të shtatzënisë u rrit 12% midis 2014 dhe 2022, nga 7.74% në 8.67%.

Foshnjat e lindura para kohe mund të kenë probleme shëndetësore afatshkurtra, si probleme me luftimin e infeksionit, frymëmarrjen dhe stomakun, sepse nuk janë zhvilluar plotësisht dhe do të duhet të qëndrojnë në spital më gjatë. Në planin afatgjatë, foshnjat e parakohshme mund të zhvillojnë astmë, probleme dentare, humbje dëgjimi, probleme me stomakun dhe shqetësime si vonesa intelektuale dhe zhvillimore, sipas March of Dimes . Shtatzënat gjithashtu mund të kenë probleme shëndetësore nëse lindin herët.

Studiuesit e CDC panë të dhënat nga certifikatat e lindjes që regjistronin lindje të parakohshme të regjistruara në Shtetet e Bashkuara nga viti 2014 deri në vitin 2022.

Megjithatë, studiuesit nuk zbuluan se çfarë mund të nxiste këtë trend. Në përgjithësi, mjekët nuk e dinë vërtet pse disa njerëz lindin më herët se data e tyre e caktuar, megjithëse disa kushte dhe faktorë duket se rrisin rrezikun.

/rtsh.al