RTSH 24 Live

Lifestyle

Sfidat e brezit të ri - Çfarë lloj të ardhmeje kanë fëmijët tanë?

22/02/2024

Sfidat e brezit të ri - Çfarë lloj të ardhmeje kanë fëmijët tanë?

Udhëtimi jetësor i fëmijës fillon në minutën e lindjes dhe zhvillimi fizik, mendor dhe psikologjik para moshës tetë vjeç është absolutisht vendimtar për mirëqenien e tyre.

Por miliona fëmijëve në mbarë botën u mohohet edhe kujdesi më themelor gjatë kësaj faze kritike të jetës së tyre. Mungesa e mbështetjes, inkurajimit dhe dashurisë mund të prishë të ardhmen e një fëmije para se të fillojë. Prandaj është thelbësore që prindërit ose kujdestarët të kalojnë kohë duke edukuar dhe kultivuar gëzimet dhe thesaret e fëmijërisë. Por është gjithashtu përgjegjësi e shoqërisë në përgjithësi të sigurojë që një fëmijë të rritet në një mjedis të sigurt dhe të lumtur.

Pavarësisht përmirësimeve dramatike në mbijetesë, ushqim dhe arsim gjatë dekadave të fundit, fëmijët e sotëm përballen me një të ardhme të pasigurt. Ky parashikim është lëshuar nga UNICEF, Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët.

Marrja e një arsimimi të mirë në moshë të re çon pa ndryshim në performancë më të lartë akademike në fazat e mëvonshme dhe rrit shanset për të ndjekur kolegj ose universitet. Fëmijët me mprehtësi të lartë akademike ka të ngjarë të sigurojnë një pozicion profesional pas diplomimit dhe të arrijnë të ardhura më të larta gjatë gjithë jetës.

Çdo fëmijë meriton të vlerësohet dhe rritja në një mjedis të sigurt dhe të dashur shërben si bazë për një fëmijëri të lumtur dhe produktive. Fatkeqësisht, kjo është larg normës për shumë të rinj.

Shoqëritë e suksesshme investojnë tek fëmijët e tyre dhe mbrojnë të drejtat e tyre por edhe në vendet e pasura, shumë fëmijë janë të uritur ose jetojnë në kushte varfërie absolute. Sipas Departamentit Amerikan të Drejtësisë, në vitin 2020 60% e fëmijëve amerikanë ishin të ekspozuar ndaj dhunës, krimit ose abuzimit në shtëpitë, shkollat ​​dhe komunitetet e tyre.

Aktualisht, 920 milionë fëmijë vuajnë nga mungesa e ujit, me shifra në rritje. Për më tepër, deri në vitin 2030 mund të ketë më shumë se 100,000 vdekje shtesë te fëmijët nën pesë vjeç për shkak të kequshqyerjes që i atribuohet ndryshimeve klimatike. Po aq shqetësues është fakti se ndryshimi i klimës është tani një shkak kryesor i migrimit të detyruar, duke prishur jetën e fëmijëve në shtëpinë dhe familjen, arsimin dhe kujdesin shëndetësor. Mos e nënvlerësoni nevojën e një fëmije për zhvillim psikologjik. Është po aq i rëndësishëm sa përparimi fizik dhe mendor dhe rrënjos në mendjet e të rinjve një bazë vendimtare për vendimmarrje, formimin e ideologjive dhe rritjen e aftësive personale.

/rtsh.al/