RTSH 24 Live

Teknologji

Pse nxehtësia rekord nuk do të thotë rekord i energjisë diellore

19/07/2022

Pse nxehtësia rekord nuk do të thotë rekord i energjisë diellore

Vala e të nxehtit në Mbretërinë e Bashkuar po ndihmon në gjenerimin e sasive të mëdha të energjisë diellore – por ekspertët thonë se në fakt është shumë e nxehtë për nivelet më të larta të prodhimit të energjisë elektrike, shkruan BBC .

Solar Energy në Mbretërinë e Bashkuar thotë se ditët e fundit është parë se rreth 10% e energjisë elektrike në Britani vjen nga dielli.

Por shefi ekzekutiv i saj Chris Hewett thotë: “Vetë nxehtësia ul pak efikasitetin e paneleve diellore.

"Pra, mos prisni të shihni rekorde të vendosura."

Kjo javë ka parë që Mbretëria e Bashkuar ka regjistruar temperaturat e saj më të larta të ditës, me paralajmërime për ngrohjen që janë vendosur në pjesën më të madhe të vendit.

Bilanci i nxehtësisë dhe dritës

Por për prodhimin e energjisë diellore, sasia e diellit, e referuar gjithashtu si rrezatim, është më e rëndësishme se sasia e nxehtësisë,

"Është për shkak të këtij ekuilibri midis rrezatimit dhe temperaturës që rekordi për gjenerimin maksimal gjysmë ore është gjithmonë në prill ose maj, sepse atëherë kemi mot me diell, por relativisht të freskët," thotë Jamie Taylor, një shkencëtar i lartë i të dhënave në Universitetin Sheffield.

"Sasia e gjenerimit që vjen nga dielli ka qenë shumë e lartë gjatë javës së fundit. Por mendoj se nuk ka gjasa të vendoset një rekord i ri për sa i përket prodhimit të energjisë."

Zoti Taylor thotë se rekordi për gjenerimin total ditor të energjisë nga dielli në Mbretërinë e Bashkuar ishte 80.6 gigavat orë (GWh) më 29 maj 2020.

Mendohet se rreth 64 GWh u gjeneruan nga sistemet diellore të hënën e kësaj jave.

Një pjesë e tyre erdhi nga panelet e instaluara në shtëpi - dhe, për njerëzit që i zotërojnë ato, vala e të nxehtit ka ofruar një mundësi për të bërë një fitim të vogël.

Terence Eden ka panele diellore dhe ruajtje baterish në shtëpinë e tij në Londrën jugore dhe ka gjeneruar më shumë energji sesa përdor, duke e shitur pjesën e mbetur përsëri në rrjet.

“Për ne matësi i energjisë është rrotulluar mbrapsht, efektivisht”, thotë ai.

"Në një ditë si dje, ne gjeneruam 20 kilovat orë energji, përdorëm tetë, depozituam dy dhe shitëm dhjetë në rrjet."

Eden vlerëson se i dha atij rreth 1.70 £.

Ai thotë se përvoja e tij është se panelet e tij diellore funksionojnë më mirë rreth solsticit të verës, kur ka dritë maksimale të ditës, por thotë se edhe gjatë dimrit ato kanë qenë të dobishme.

Ai thotë se e vetmja herë që nuk punojnë është kur janë “të mbuluar nga bora”.