RTSH 24 Live

Lifestyle

Pse është e rëndësishme të pini ujë?

08/06/2023

Pse është e rëndësishme të pini ujë?

Trupi i njeriut përbëhet nga rreth 65% ujë, ndërsa tek të porsalindurit kjo përqindje varion nga 75 në 80%. Uji është një komponent themelor i shëndetit të trupit tonë dhe na lejon të kryejmë aktivitete të shumta . Për shembull, gjaku përmban rreth 92% ujë, i cili është i nevojshëm për transportin e produkteve metabolike në organet e trupit.

Dihet mirë se uji është thelbësor për shëndetin e trupit tonë. Megjithatë, njohja e përfitimeve që uji i jep trupit tonë nuk është aq e qartë.

Uji lubrifikon nyjet dhe muskujt- Rreth 70-75% e muskujve përbëhen nga uji, i cili i lejon ata të kryejnë aktivitetet e tyre motorike.

Uji parandalon tharjen e gojës- Pështyma është 98% ujë, dhe luan një rol jetësor në gëlltitjen dhe lubrifikimin e zgavrës me gojë. “ Goja e thatë ” mund të shkaktojë vështirësi në gëlltitjen e ushqimit, mund të ndikojë në artikulimin e fjalëve dhe të rrisë rrezikun e prishjes së dhëmbëve.

Uji përmirëson shëndetin e lëkurës - Pirja e shumtë e ujit i mban indet e lëkurës më elastike dhe i jep një pamje më të tonifikuar dhe me shkëlqim. Duke pirë sasinë e duhur të ujit, mund të zvogëloni shfaqjen e këtyre problemeve.

Uji rregullon temperaturën e trupit - Uji është në gjendje të rregullojë temperaturën e trupit tonë. Dehidratimi rrit akumulimin e nxehtësisë dhe për këtë arsye njerëzit nuk mund të tolerojnë tëv nxehtin.

Uji është e mirë për sytë- Meqenëse syri përbëhet nga inde të tilla si kornea dhe trupi qelqor, i përbërë nga më shumë se 90% ujë, pirja ju lejon të mbani sytë të shëndetshëm.

Uji mban presion të mirë të gjakut- Pirja e pakët e ujit rrezikon të zvogëlojë vëllimin e gjakut dhe të shkaktojë rënie të presionit.

Uji eliminon mbetjet trupore- Uji është thelbësor në proceset e djersitjes dhe largimit të lëngjeve. Prandaj ndihmon në eliminimin e substancave të mbeturinave nëpërmjet mënyrave të ndryshme.

Uji ju ndihmon të merrni frymë më mirë- Uji ju lejon të holloni mukozën që mbulon rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë në këtë mënyrë mund të merrni frymë më mirë. Dehidratimi, nga ana tjetër, mund të shkaktojë trashjen e tij, duke e bërë atë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve, alergjive dhe problemeve të tjera të frymëmarrjes.

Uji parandalon dëmtimin e veshkave- Mungesa e ujit mund të shkaktojë gurë në veshka dhe probleme të tjera, pasi veshkat filtrojnë lëngjet në trup.

Uji rrit performancën fizike-  Gjatë stërvitjes, dehidrimi mund të çojë në ulje të performancës atletike dhe rritje të rrezikut të lëndimit.

Uji ndihmon për të humbur peshë (jo yndyrë)- Nëse konsumohet pas ëmbëlsirave, alkoolit ose produkteve të kripura, uji lejon që këto të fundit të eliminohet me radhë. Për më tepër, pirja e tij para ngrënies mund të parandalojë ngrënien e tepërt të ushqimit duke dhënë një ndjenjë ngopjeje.

/rtsh.al/