RTSH 24 Live

Teknologji

Për vetëm 10 sekonda dhe nëpërmjet zërit, Inteligjenca Artificiale mund të diagnostikojë njerëzit me diabet

20/10/2023

Për vetëm 10 sekonda dhe nëpërmjet zërit, Inteligjenca Artificiale mund të diagnostikojë njerëzit me diabet

Studiuesit kanadezë kanë arritur që nëpërmjet Inteligjencës Artificial (AI) mund të parashikoj me saktësi diabetin e tipit 2  nga vetëm gjashtë deri në 10 sekonda të zërit të folur të pacientit.

Kjo u arrit pasi modeli identifikoi 14 veçori akustike për dallimet midis individëve jo diabetikë dhe atyre me diabet të tipit 2 .

Inteligjenca Artificiale u fokusua në një sërë veçorish vokale, duke përfshirë ndryshime të lehta në lartësinë dhe intensitetin e zërit që veshët e njeriut nuk mund t'i dëgjojnë dhe i bashkoi ato të dhëna me informacionin bazë shëndetësore, duke përfshirë moshën, gjininë, gjatësinë dhe peshën e pacientit.

Inteligjenca Artificiale (AI) mund ta diagnostikojë sëmundjen me 89 për qind për gratë dhe 86 për qind për burrat.

Modeli i AI premton të ulë në mënyrë dramatike koston për njerëzit që vuajnë nga gjendja shëndetësore kronike, e cila tradicionalisht duhet të testohet personalisht.

Diagnoza në distancë dhe e automatizuar mund të ndihmojë miliona të gjykojnë nga të dhënat e mbledhura nga Federata Ndërkombëtare e Diabetit, e cila raporton se gati gjysma e të rriturve që jetojnë me diabet, ose 240 milionë të rritur, nuk e dinë se e kanë këtë gjendje.

Ndër testet më të zakonshme të përdorura janë testi i hemoglobinës së glikuar (A1C), testi i glukozës në gjak esëll (FBG) dhe testet e tolerancës orale të glukozës (OGTT), të cilat të gjitha kërkojnë që pacientët të bëjnë një sërë analizash të kujdesit shëndetësor./DailyMail/

/rtsh.al/