RTSH 24 Live

Teknologji

Një në 10 gjermanë viktimë e vjedhjes së identitetit në internet

27/03/2024

Një në 10 gjermanë viktimë e vjedhjes së identitetit në internet

Më shumë se një në 10 persona në Gjermani, ose 11%, ka qenë viktimë e vjedhjes së identitetit në 
internet, sipas një sondazhi të kryer nga instituti i kërkimit të opinionit “YouGov”.

Në sondazhin online, i cili u zhvillua në fillim të muajit mars, u morën në pyetje gjithsej 2 058 persona.

Rezultatet u bazuan në opinionet e përfaqësuesve të popullsisë gjermane të moshës 18 vjeç e lart.

Studimi e përshkruan vjedhjen e identitetit si një lloj mashtrimi.

Kriminelët përdorin të dhëna të tilla si emri, data e lindjes, adresa ose karta e kreditit ose numrat e llogarive të viktimave 
të tyre për të krijuar llogari përdoruesish me shërbimet online dhe për të bërë blerje ose për të lidhur kontrata me shpenzimet 
e dikujt tjetër.

“Viktimat zakonisht e kuptojnë këtë vetëm kur është tepër vonë dhe transfertat janë postuar në llogari ose faturat kanë 
mbërritur”, thuhet në studim.

Shumë kriminelë kibernetikë aktualisht po shfrytëzojnë tregun e shtrënguar të banesave në Gjermani.

Për shembull, njerëzit që kërkojnë një banesë po mashtrohen me një reklamë të rreme për të përfunduar një procedurë 
identifikimi postar për një aplikim për një shikim të pretenduar të banesës.

Ata që preken shpesh nuk e kuptojnë se thjesht po i ndihmojnë mashtruesit të hapin një llogari bankare në emër të tyre që do të 
përdoret për qëllime kriminale, si p.sh. pastrim parash.

“Megjithëse rreziku po rritet, shumë njerëz padyshim që ende po e marrin lehtë çështjen,” tha një zëdhënëse e iniciativës. 

/ rtsh.al /