RTSH 24 Live

Teknologji

Ndërtimi i radio-observatorit më të madh në botë më në fund do të marrë jetë

05/12/2022

Ndërtimi i radio-observatorit më të madh në botë më në fund do të marrë jetë

Pas 30 vitesh planifikimi dhe negociatash fillon ndërtimi i observatorit më të madh radio-astronomik në botë. Instrumenti gjigant që do të ndërtohet nëpër zona të përhapura në Australi dhe Afrikë do të mbledhë sinjalet radio të emetuara nga objektet qiellore dhe me shpresë do të hedhë dritë mbi disa nga problemet më enigmatike në astronomi të tilla si natyra e materies së errët dhe mënyra se si formohen galaktikat.

Astronomët dhe komunitetet lokale do të udhëtojnë në vendet e largëta në Kepin Verior të Afrikës së Jugut dhe Australinë Perëndimore për të festuar momentin historik me zyrtarë nga Observatori SKA, organizata ndërqeveritare përgjegjëse për teleskopët.

"Ne në thelb po vendosim themelet e këtij instrumenti për 50 vitet e ardhshme," thotë Lindsay Magnus, drejtor i teleskopit që po ndërtohet në Afrikën e Jugut, i cili është i vendosur në Cape Town, Afrika e Jugut. "Kjo është pjesa emocionuese  dhe është një trashëgimi afatgjatë."

Observatori SKA do të ndërtohet në faza dhe faza e parë prej 1.3 miliardë eurosh pritet të përfundojë në vitin 2028. 700 milionë euro të tjera janë caktuar për kostot e funksionimit të teleskopëve gjatë dekadës së ardhshme. Qëllimi përfundimtar është që të ketë mijëra pjata në Afrikën e Jugut dhe vendet partnere afrikane dhe një milion antena në Australi me një sipërfaqe totale grumbullimi prej një kilometër katror. Faza e parë është rreth një e dhjeta e totalit të projektit të planifikuar.

/rtsh.al/