RTSH 24 Live

Teknologji

Nasa publikon imazhet mbresëlënëse të 'rrezeve të diellit' në Mars

10/03/2023

Nasa publikon imazhet mbresëlënëse të 'rrezeve të diellit' në Mars

Roveri Curiosity (rrobot për eksplorim) i NASA-s së fundmi ka bërë një fotografi mahnitëse të "rrezeve të diellit" verbuese që shkëlqejnë nëpër retë jashtëzakonisht të larta gjatë një perëndimi të diellit marsian. Është hera e parë që rrezet e diellit janë të dukshme në Planetin e Kuq.

Curiosity e kapi imazhin e ri si pjesë e një serie sondazhesh të reve të. Fotoja , përfshin 28 imazhe individuale , u shpërnda nga faqja në Twitter e Rover Curiosity.

Rrezet e diellit, të njohura gjithashtu si rrezet krepuskulare, ndodhin kur rrezet e diellit shkëlqejnë përmes zbrazëtirave në re gjatë perëndimit të diellit ose lindjeve të diellit kur dielli është nën horizont.

Rrezet janë më të dukshme në Tokë në kushte të mjegullta, kur drita shpërndan tymin, pluhurin dhe grimcat e tjera në atmosferë.

Megjithëse rrezet verbuese duket se kalojne në një pikë përtej resë, ato në fakt shkojnë pothuajse paralelisht me njëra-tjetrën.

Retë marsiane, të cilat përbëhen kryesisht nga kristalet e akullit të ujit dhe dioksidit të karbonit, zakonisht rri pezull jo më shumë se 60 kilometra mbi tokë.

Por retë në imazhin e ri vlerësohen të jenë shumë më të larta, gjë që ka të ngjarë që ky fenomen i pazakontë u bë i dukshëm për roverin.

Në Tokë, rrezet e diellit zakonisht duken të kuqe ose të verdha, kjo do të thotë që më shumë dritë shpërndahet nga ajri, i njohur si shpërndarje Rayleigh.

Ndërsa drita shpërndahet, gjatësitë e valëve më të gjata të dritës që prodhojnë ngjyra të tilla si bluja dhe jeshile shpërndahen më shumë, kështu që drita që arrin sytë tanë shfaqet kryesisht e verdhë dhe e kuqe.     

Në Mars, rrezet e diellit kanë një ngjyrë shumë më të bardhë, sepse Planeti i Kuq ka një atmosferë shumë të hollë, që do të thotë se rrezet e diellit nuk shpërndahen aq shumë sa në Tokë dhe kjo është arsyeja pse perëndimet e diellit marsianë shpesh kanë një shkëlqim blu citon livescience.

/rtsh.al/