RTSH 24 Live

Teknologji

NASA parashikon se një asteroid do të kalojë afër Tokës këtë javë

26/01/2023

NASA parashikon se një asteroid do të kalojë afër Tokës këtë javë

Një asteroid i vogël por plot energji do të kalojë afër Tokës të enjten.  Asteroidi 2023 BU është vetëm rreth 3.7 deri në 8.2 metra në diametër dhe u zbulua më 21 janar nga astronomi Gennadiy Borisov. Sipas Projektit Virtual Telescope, asteroidi do të kalojë më pak se 10,000 kilometra nga qendra e Tokës, rreth një e katërta e distancës midis planetit dhe satelitëve të tij gjeostacionarë të krijuar nga njeriu, të cilët orbitojnë mbi ekuator me të njëjtën shpejtësi dhe drejtim si Toka.

Asteroidi nuk klasifikohet si i rrezikshëm, si për shkak se rruga e tij do ta mbajë atë larg nga përplasja me Tokën dhe për shkak se është mjaft i vogël sa që ka të ngjarë të shpërthejë dhe të digjet në atmosferën e Tokës, sipas Laboratorit Jet Propulsion të NASA-s (JPL). Sistemi i vlerësimit të rrezikut të ndikimit Scout të NASA JPL analizoi të dhënat e asteroidit për të konfirmuar se 2023 BU nuk do të godasë planetin.

Megjithëse asteroidi do të kalojë afër planetit, dhe do të jetë ende një objekt i zbehtë në qiell, i vështirë për t'u parë pa një teleskop me fuqi të lartë. Sipas JPL, asteroidi i vogël dikur rrotullohej rreth diellit çdo 359 ditë. Por takimi i ngushtë me Tokën do të ndryshojë rrugën e tij. I devijuar nga graviteti i Tokës, orbita e asteroidit do të zgjatet në mënyrë që të duhen 425 ditë për të rrotulluar diellin në orbitat e ardhshme.

Asteroidi 2023 BU është ai që njihet si një asteroid 'Apollo', një asteroid, i cili kalon nëpër orbitën e Tokës, por në një rrugë më të zgjeruar se ajo e planetit tonë. Qasja tjetër e afërt me Tokën, sipas Space.com do të zhvillohet më 6 dhjetor 2036.

/rtsh.al/