RTSH 24 Live

Teknologji

Mund të identifikojë me saktësi kancerin, mjekët dhe shkencëtarët ndërtojnë pajisjen e re të inteligjencës artificiale

30/04/2023

Mund të identifikojë me saktësi kancerin, mjekët dhe shkencëtarët ndërtojnë pajisjen e re të inteligjencës artificiale

Mjekët, shkencëtarët dhe studiuesit kanë ndërtuar një model të inteligjencës artificiale që mund të identifikojë me saktësi kancerin, në një zhvillim që ata thonë se mund të përshpejtojë diagnostikimin e sëmundjes dhe të përshpejtojë trajtimin e pacientëve.

Kanceri është shkaku kryesor i vdekjeve në mbarë botën. Ai rezulton në rreth 10 milionë vdekje në vit, ose gati një në gjashtë vdekje, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Megjithatë, në shumë raste, sëmundja mund të kurohet nëse zbulohet herët dhe trajtohet me shpejtësi.

Mjeti i inteligjencës artificiale i krijuar nga ekspertë në fondacionin Royal Marsden NHS, Instituti i Kërkimit të Kancerit, Londër dhe Kolegji Imperial në Londër, mund të identifikojë nëse rritjet anormale të gjetura në skanimet CT janë kanceroze.

Sipas një studimi, algoritmi funksionon në mënyrë më efikase dhe efektive sesa metodat aktuale. Gjetjet janë publikuar në revistën e BioMedicine të Lancet.

"Në të ardhmen, ne shpresojmë se do të përmirësojë zbulimin e hershëm dhe potencialisht do ta bëjë trajtimin e kancerit më të suksesshëm duke vënë në pah pacientët me rrezik të lartë", tha Dr Benjamin Hunter.

Teknika mund të nxjerrë informacion jetik nga imazhet mjekësore që nuk dallohen lehtësisht nga syri i njeriut./ The Guardian

/rtsh.al/