RTSH 24 Live

Lifestyle

Mjekë optimistë për ilaçin e ri të kancerit të mushkërive

31/05/2024

Mjekë optimistë për ilaçin e ri të kancerit të mushkërive

Mjekët po përshëndesin rezultatet e një prove që tregoi se një ilaç i ri ndaloi avancimin e kancerit të mushkërive për më gjatë se çdo trajtim tjetër në historinë mjekësore.

Kanceri i mushkërive është shkaktari kryesor në botë i vdekjeve nga kanceri, duke shkaktuar rreth 1.8 milionë vdekje çdo vit. Shkalla e mbijetesës në ata me forma të avancuara të sëmundjes, ku tumoret janë përhapur, janë veçanërisht të ulëta.

Më shumë se gjysma e pacientëve, 60%, të diagnostikuar me forma të avancuara të kancerit të mushkërive që morën ilaçin lorlatinib ishin ende gjallë pesë vjet më vonë pa asnjë progres në sëmundjen e tyre, treguan të dhënat e paraqitura në konferencën më të madhe të kancerit në botë. Shkalla ishte 8% në pacientët e trajtuar me një ilaç standard, zbuloi prova.

Rezultatet janë më të gjatat të mbijetesës pa progresion (PFS) të regjistruara ndonjëherë te pacientët me kancer të mushkërive. Ato u prezantuan në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane të Onkologjisë Klinike (Asco) në Çikago. "Për njohuritë tona, këto rezultate janë të paprecedentë", tha autori kryesor i studimit, Dr Benjamin Solomon, një onkolog mjekësor në Qendrën e Kancerit, Peter MacCallum në Melburn, Australi.

Rezultatet novator tregojnë se mbi gjysma e pacientëve që morën lorlatinib nuk pësuan përparim në sëmundjen e tyre pas pesë vjetësh. Në të kundërt, mbi gjysma e pacientëve që morën crizotinib përjetuan përparim të sëmundjes pas vetëm nëntë muajsh.

"Kërkimet si ky janë jetike për të gjetur mënyra të reja për të trajtuar kancerin e mushkërive dhe për të ndihmuar më shumë njerëz të mbijetojnë për më gjatë.", tha MacCallum./ The Guardian

/rtsh.al/